Gängland Stockholm – Farsta och Fagersjö

Åren 2010-15 växte en kriminell gruppering, ett gäng, fram i Farsta och Fagersjö som senare kom att kallas Farsta äldre. I media kallas nätverket som uppstod i allmänhet för Fagersjönätverket. Personerna som ingick i Farsta äldre var i 25-årsåldern under de aktuella åren. Gänget spred skräck bland yngre ungdomar, rekryterade unga tonåringar som springpojkar för att sälja droger samt rånade de yngre på mobiler av dem mobiler, jackor och andra kläder av värde. Utvecklingen liknade den som skett i andra förorter tidigare. Polisen tog det inte på allvar trots att invånare i Farsta uppmärksammade dem på vad som höll på att hända.

Ledande i Farsta äldre var bland annat ett par bröder i familjen Dalgärd, Sascha Dalgärd Viklund och Stefan Michele Dalgärd. Båda två har dömts för brott. Även flera andra i den stora syskonskaran, såväl unga kvinnor som unga män, är dömda för olika former av brottslighet.

Sascha Dalgärd Viklund har dömts för bland annat misshandel vid 4 tillfällen, grov misshandel vid ett tillfälle, olaga hot vid ett annat, hot mot tjänsteman, våld mot tjänsteman och övergrepp i rättssak. Han misstänktes för ett mord vid Hagsätra IP i november 2014 men åtalades aldrig. Den 3 december 2019 utsattes han för ett mordförsök i Bjurhovda, Västerås. Och den 17 september 2020 mördades han på Årstabron i Stockholm.

Under 2018 eller 2019 åkte de två äldre bröderna Dalgärd in i fängelse men en yngre bror var fortsatt aktiv i nätverket. Han åkte dock också snart fast för en grov misshandel med inslag av tortyr av en man i Farsta:

Den 45-årige Farstabon släppte i slutet av februari in en tonårspojke i sitt hem och lät honom övernatta, då mannen var skyldig pojken en mindre summa pengar, rapporterar Aftonbladet.

Men tonåringen släppte in ytterligare personer under natten. Gänget tog i från mannen hans mobiltelefon och förbjöd honom att gå ut.

Under en vecka misshandlades mannen grovt och förnedrades i lägenheten. Mannen blev under veckan hotad till livet och hoten rörde även hans son.

Enligt den målsägande ska åtta personer ha varit delaktiga. Gänget ska bland annat ha tvingat honom att klä av sig naken. Han blev därefter skuren med en upphettad kökskniv.

Tre ungdomar mellan 16 och 18 år gamla dömdes för människorov och grov misshandel. däribland den yngre brodern Dalgärd.

Medan bröderna Dalgärd satt inne tog en ny gruppering kontrollen över narkotikaförsäljningen i Farsta och Fagersjö. De hade sannolikt ingen avsikt att släppa in det gamla ledarskiktet i gänget igen. En konflikt uppstod som spridit till en mängd ungdomar i området. Även till unga som inte har någon som helst koppling till kriminalitet. De ledande idag anses idag vara en grupp ungdomar i 20-årsåldern.

Det finns idag enligt uppgift två kriminella nätverk i Farsta och Fagersjö även om Aftonbladet uppger att det bara finns ett. Kring 25 personer anges ingår de två nätverken som enligt vissa uppgifter ibland kallat sig själva för OG (Original Gangsters). Enligt andra uppgifter ska den yngre grupperingen ha en koppling till Bredängsnätverket.

Den äldsta personen som uppges ingå i den äldre grupperingen är 38 år gammal men majoriteten av männen är födda på 90-talet. En 35-årig man, Omid Nerwaye, är ytterligare en av de personer som pekas ut som ledande i nätverket. Tillsammans med två andra i Fagersjönätverket satt han häktad för mordet på en 25-årig rappare i Farsta, Sinan Dagli, i oktober 2018. Alla de misstänkta släpptes och åtalades aldrig. Mordet är ännu ouppklarat. 35-åringens bror, Shwan Nerwaye, har bland annat dömts till fängelse för narkotikabrott efter att ha förvarat kokain. Sinan anses ha ingått i den yngre grupperingen i Farsta/Fagersjö.

Båda bröderna Nerwaye var dessutom misstänkta för att ha varit inblandade i mordet på Ugur Kurt år 2012. Omid Nerwaye ska enligt vissa uppgifter på 2000-talet ha varit medlem i X-team och kring år 2009 i gänget Black Cobra. Han dömdes 2006 för grov kvinnofridskränkning, grov misshandel och grov fridskränkning till fängelse i 2 år. Den andre brodern var huvudvittne i en rättegång om mordet på den 17-årige Hussein Kayri  i Vårberg den 4 april 2001. Hans vittnesmål ledde till att två personer dömdes. Även han anses ha varit medlem i Black Cobra år 2009.

I december 2019 mördades så Sascha Dalgärd på Årstabron. Om mordet har någon koppling till den interna konflikten mellan de två grupperingarna i Farsta/Fargersjö eller till nåt annat är inte klarlagt.

Läs mer:

Gilla Anders_S på Patreon!