Svenskarna vill ha mer solenergi

Intresset för solenergi i Sverige är stort och antalet installerade solcellsanläggningar ökar för varje år, men trots det ökade intresset står solenergi i dag för endast en procent av den totala energimixen. Svea Solar har tillsammans med Novus kartlagt svenskarnas inställning till solenergi.  Resultatet, tillsammans med enkätsvar från flera riksdagspartier, presenteras i den nya Solenergirapporten 2022 “Svenskarnas inställning till solenergi”.

– Vi lever i en allt osäkrare omvärld, och en tydlig effekt blir då att fler vill trygga sin egen energiförsörjning. Att bli mer självförsörjande på el genom solpaneler är självklart bra för klimatet, men också en försäkring när chockhöjningar av elpriset blir allt vanligare. Solenergi måste stå för betydligt större andel av energimixen i Sverige och här har politiker, myndigheter och näringsliv en avgörande roll i hur snabbt omställningen kan gå. Vår ambition är att så snabbt som möjligt eliminera fossil energi och göra fler självförsörjande på ren energi, säger Erik Martinson i ett pressmeddelande. Han är VD och medgrundare av företaget Svea Solar.

Undersökningen visar att allt fler svenskar vill installera solpaneler på sin fastighet. 6 av 10 uppger att de vill installera solpaneler i framtiden. Störst intresse finns det hos personer som bor i eller i närheten av  storstäder. Vidare uppger nästan var tredje person att de vill installera solpaneler inom en treårsperiod.

 Solenergirapporten 2022 visar att:
  • En stor majoritet, 61 procent, vill vara helt självförsörjande på solenergi.
  • 47 procent anser att sänkt skatt på egenproducerad el är bästa lösningen för att öka solenergi i Sverige. Det är nästan varannan person.
  • Nästan hälften, 45 procent, av svenskarna vill se större politiska satsningar på solenergi

Läs mer om solenergi

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!