NCIS – ett delat universum

NCIS är en TV-serie som är centrum i ett delat universum, ett gemensamt universum, som delas med flera andra TV-serier. Det delade universat är inte på långa vägar lika stort som Law & Order-universat. Det består i huvudsak av spin-offserier från originalserien samt Hawaii Five-0 som har ett avsnitt där personer från NCIS: Los Angeles är med och ett avsnitt i NCIS: Los Angeles där personer från Hawaii Five-0 är med.

Ursprungsserien är JAG (1995-2005) som handlar om militäradvokater som arbetar med brott i det militära. JAG har också kopplingar till TV-serien First Monday (2002) som handlar om USA:s högsta domstol.

NCIS

Dessutom skapades TV-serien NCIS (2003-) som en spin-offserie utifrån ett avsnitt av JAG som fungerade som ett pilotavsnitt. NCIS som utspelar sig i Washington handlar om den US-amerikanska marinens brottsutredare, marinens militärpoliser.

NCIS har sin tur lett till flera olika spin-off serier. NCIS: Los Angeles (2009-2020) som utspelar sig i Los Angeles skapades från ett avsnitt av NCIS som fungerade som ett pilotavsnitt.  NCIS: New Orleans (2014-2021) var i sin tur en spin-off från ett avsnitt av NCIS: Los Angeles. Dessutom skapades NCIS: Hawai’i (2021-) utifrån NCIS.

Alla NCIS-serierna handlar om militärpolisen i den US-amerikanska marinen. Det finns åtskilliga crossoveravsnitt mellan de olika NCIS-serierna och mellan JAG och NCIS. Dessutom finns några mellan NCIS: Los Angeles och Hawaii Five-0 ett crossoveravsnitt mellan NCIS: Los Angeles och Scorpion.

Slutligen finns det ett dataspel som utspelas i samma universum, NCIS: Hidden Crimes (2016).

Hawaii Five-0

TV-serien Hawaii Five-0 (2010-2020) var en nyinspelning av serien Hawaii Five-O som sändes mellan 1968 och 1980. Förutom crossoveravsnitten med NCIS: Los Angeles har Hawaii Five-0 också crossoveravsnitt med Magnum P.I. (2018-2022) som är en nyinspelning av en gammal serie som sändes 1980-88. MacGyver (2016-2021) är en annan TV-serie som har ett crossoveravsnitt med Hawaii Five-0 och som dessutom också är en nyinspelning av en gammal serie med samma namn som sändes 1985-92.

Magnum P.I. och Hawaii Five-0 utspelar sig båda i huvudsak på ögruppen Hawaii, Hawaii Five-0 främst i Honolulu. MacGyver äger i huvudsak rum i Kalifornien.

Scorpion

Scorpion (2014-2018) har ett crossoveravsnitt med NCIS: Los Angeles. Tv-serien handlar om en påhittad myndighet som säljer tjänster till Homeland Security såväl som till privata beställare.

Läs mer:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!