Fastighetsfifflarna och knarkkungen

Thomas Melin och Johan Tungard är två personer som byggde upp ett skånskt fastighetsimperium som i Helsingborgs Dagblad kallas Melinsfären. Bland annat ingick fastighetsföretagen Koggbron, Amasten, Melitho och Quorum Properties i koncernen som hade sitt huvudkontor i Helsingborg. Ägandet i Amasten avvecklades omkring år 2016 och bolaget är numera en del av Samhällsbyggnadsbolaget (SBB).

Redan 2016 krävde flera banker fastighetsbolaget Melitho på mångmiljonbelopp efter att bolaget inte betalat sina lån.  En av bankerna var Swedbank. Banken krävde en grupp fastighetsbolag och bostadsrättsföreningar som ingick i eller har kopplingar till Melithokoncernen på drygt 30 miljoner kronor. I flera fall har fastigheter använts som säkerhet för lånen och Swedbank villa ha rätt till fastigheterna.

Ett annat bolag som krävde återbetalning från Melitho och stämde dem var Prioritet Finans. Även SEB har fordringar på koncernen och har stämt dem.

Quorum Properties

Simon Melin och Johan Tungard sålde obligationer i Quorum Properties för stora pengar under år 2017. Minst 500 miljoner. Obligationer är ett sätt att ta upp lån. Flertalet av de som köpte obligationerna var privatpersoner, många var norska småsparare. Genom affärer med andra bolag i det lilla fastighetsimperiet fördes pengarna ur Quorum Properties och försvann. Dvs de togs ut av ägarna utan att det riktigt gick att spåra hur och exakt till vem. Det gick inte då bokföringen i bolaget var bristfällig.

Redan när obligationslånet tog upp var bolaget konkursfärdigt och hade en jätteskuld till ett finansbolag. Ett lån med 36% ränta. När Quorum Properties gick i konkurs i augusti 2020 konstaterades att fastigheterna var övervärderade och kapitalunderskottet i bolaget var över 200 miljoner.

Koggbron

Säkerheterna för obligationerna och de lån bolagen tog upp har främst varit en samling nedgångna industri- och kontorsfastigheter i Malmö och Tierp. De som investerat har inte fått nånting och en del av dem har förlorat alla sina besparingar. Syftet med att ta upp obligationslånen var enligt bolagen att bygga om de aktuella fastigheterna till studentboenden. Ingenting har gjorts och pengarna har försvunnit.

Koggbron tog för sin del upp lån och obligationslån på nästan 1 miljard sammanlagt. De som satsade var även i detta fall främst privatpersoner. Fastighetsvärden i bolaget skrev upp, från 25 miljoner till 300 miljoner för fastigheten i Tierp. Fastigheten i Malmö skrevs också upp och belånades kraftigt. Koggbron sålde bägge fastigheterna till andra fastighetsföretag och obligationerna har blivit i stort sett värdelösa. Obligationslånen tog upp med hjälp av finansbolaget Jool.

Thomas Melin startade sin affärsverksamhet redan på 1980­-talet i familjeföretaget Sem­System. Sen cirka 20 år tillbaka har han samarbetat med Johan Tungard.

Bostadsrättsföreningar

I december 2021 åtalades Thomas Melin och Johan Tungard för grova ekobrott i några bostadsrättsföreningar tillsammans med en tredje person. De tre utgjorde hela styrelsen för tre bostadsrättsföreningar i Helsingborg och sålde bostadsrättsföreningarnas fastigheter till tredje part. Försäljningen gjorde för att återbetala ett lån till FM Finans AB i Göteborg och gick till så att finansbolaget fick fastigheterna som värderades till 24 400 000 kronor som betalning för lånet. Detta utan övriga brf-medlemmars kännedom och utan att försäljningsintäkterna kom de få brf-medlemmarna tillhanda.

De flesta lägenheterna i de aktuella fastigheterna ägdes av bolag i Melinsfären eller av personer som samarbetad med och gjorde affärer med Melinsfären. Ett av husen fanns inte och de lägenheter som var upptagna i husen fanns ofta inte eller såg helt annorlunda ut än i verkligheten.

All tre åtalades för grov trolöshet mot huvudman i tre fall. Brotten begick under 2019.  Målsäganden i målet var ett antal medlemmar i de aktuella bostadsrättsföreningarna. Samtliga tre personer dömdes mot sitt nekande, Melin och Tungard till två och ett halvt års fängelse samt näringsförbud i fem år. Den tredje mannen dömdes till fängelse i två år och  4månader samt näringsförbud i 5 år.

Knarkkungen

I december 2020 gjordes en razzia mot en lyxvilla i norra Helsingborg. Syftet var att gripa en svensk knarkkung som efterlysts av spansk polis. Han heter Ivan Cicak, I samband med gripandet och vid efterföljande husrannsakningar, beslagtogs en större mängd kontanter samt ett stort antal exklusiva föremål av olika slag.

Bland de beslagtagna föremålen fanns tavlor av Picasso, Andy Warhol, och Chagall samt klockor av märket Rolex. Flera av de dyrbara möblerna misstänkts vara stulna i samband bostadsinbrott i Stockholmsområdet, bland annat en byrå av Josef Frank värd 400 000 kronor.

Fastighetsfifflarna och knarkkungen

Det uppdagades också att villan delvis hade betalts av fastighetsföretaget Sem­System. Bolaget bekostade värmepump, badrumsinredning, tvättmaskiner, stenskivor och dörrar. Totalkostnaden var en miljon för detta. Det är ett av de fastighetsbolag som Melin och Tungard äger. Affärerna med lyxvillan är bara en del av de affärer som de två fastighetsägarna gjort med Cicak.

Två bolag med koppling till Cicak har skrev också hyreskontrakt på lokaler i en fastighet i Malmö som Melinsfären ägde. Hyreskontrakten var anledningen till att värdet på fastigheten skrevs upp och att obligationslånen kunde tas. Någon hyra verkar dock aldrig ha betalats.

Cicak hade under många år undersökts av Skatteverket och andra myndigheter då han levde lyxliv utan att ha några inkomster som kunde förklara detta. Bland annat hade han under flera år investerat tiotals miljoner i fastigheter och bilar. Några bevis på brottslighet lyckades myndigheterna dock inte hitta. Däremot hittade de bokföringsbrott i Melin och Tungards företag med koppling till affärerna med Cicaks bolag.

Många av affärerna med Cicak har förmedlats av en annan person som i media och av polisen sägs fungera som en ”plånbok” för den påstådde knarkkungen. Melin och Tungards företagsimperium misstänks ha fungerat som tvättinrättning för Cicaks illegala inkomster. Förmodligen har de falska bostadsrättsföreningar varit en del av penningtvättsupplägget.

Fastighetskungarnas fall

Efter att Melin och Tungard fällts för ekobrott i bostadsrättsföreningarna har utredningarna om brott i de andra bolagen fortsatt.

Koggbron Fastigheter bytte namn till Auragen Realty AB och stod i början av 2021 utan styrelse efter att Simon Melin och Johan Tungard avgått. De ska ha sålt en majoritetspost till nån annan ägare. Bolaget fortsatte med tvivelaktiga affärer och försökte locka småsparare i Tyskland att investera i aktier med hjälp av bland annat fastigheterna i Tierp och Malmö som de redan sålt. Även i övrigt påstod bolaget sig äga fastigheter de inte ägda. Den tyska finansinspektion varnade för bolaget och kort därefter förklarades det i konkurs. Melin och Tungard förnekar all koppling till de tyska affärerna.

Även Melitho AB begärdes i konkurs i augusti 2021.

Melin begärde sig själv i konkurs i maj 2022 och har enligt uppgifter Sydsvenskan privata skulder på över 241 miljoner kronor trots att svenska kronofogden tömt alla mannens konton. Tungard begärdes ungefär samtidigt i konkurs av Ålandsbanken.

Läs mer:

 

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!