Stor narkotikahärva avslöjad i Skåne

Sex personer misstänks för inblandning i en omfattande narkotikahärva. Flera av dem är hemmahörande i Skåne. Totalt misstänks de ha distribuerat närmare 300 kg insmugglad cannabis vidare ut i landet. Idag väcks åtal vid Malmö tingsrätt.

– Det handlar om ett mycket välorganiserat kriminellt nätverk. Vi har bedrivit spaning mot de här individerna under en längre tid och kunnat se hur de haft narkotikakurirer som stått i kö för att få arbeta för nätverket, säger Erik Friberg i ett pressmeddelande. Han är biträdande enhetschef Tullverkets kriminalavdelning.

Bild: Tullverket

Cannabis och kokain

De sex åtalade personerna misstänks utgöra en del av ett nätverk som under perioden 2021-2022 mottagit insmugglad narkotika. Därefter har det lagerhållit narkotikan och transporterat narkotikan vidare ut i landet. De 14 beslag som tagits i ärendet har i huvudsak utgjorts av cannabis, totalt 286 kilo, men också ett kilo kokain.

– Det är den här organiserade brottsligheten vi vill komma åt. I det här fallet handlar det om mycket narkotika som vi har stoppat från att komma ut på gatan, säger Erik Friberg.

Från Spanien och Nederländerna

Narkotikan misstänks ha smugglats till Sverige via lastbilar från Spanien och med post från Nederländerna. Transporterna ut i Sverige har skett med bil och med hjälp av olika transportörer eller så kallade inrikeskurirer. Kurirerna misstänks ha transporterat och levererat narkotika till geografiskt spridda platser i södra och mellersta Sverige. En resa har visat sig kunna ha flera avlämningsplatser. När narkotikan mottagits i Sverige har den förvarats på minst tre olika lagringsplatser, innan den successivt transporterats vidare ut i landet.

Läs mer om smuggling

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!