Hells Angels och partierna

Inför valet 2022 ställer 64 kandidater som har koppling till kriminella mc-gäng upp på riksdagspartiernas olika vallistor. Där finns tidigare presidenter och officerare i mc-klubbar kopplade till framförallt Hells Angels men även till Bandidos. Detta enligt en rapport från Acta Publica.

Dessutom ett tjugotal kandidater som har varit nära länkade till organisationerna, varit hangarounds eller umgåtts i enprocentklubbarna. Flera av kandidaterna har också familjemedlemmar, nära vänner som är högt uppsatta mc-klubbsmedlemmar. Andra delar bostad med ledande mc-klubbsmedlemmar. Granskningen omfattar även många politiker som har festat med mc-gängen. Bara i Hells Angels-lojala klubblokaler har fler än 40 valbara politiker kontrollerats av polis.

Årets val

Av de 64 politikerna med kopplingar till kriminella mc-gäng som ställer upp valet 2022 till riksdagen, kommunen eller regionfullmäktige är de flesta Sverigedemokrater. 38 stycken (57%) återfinns på Sverigedemokraternas listor. På Socialdemokraternas listor finns nio kandidater med kopplingar till mc-gäng i valet 2022. Kristdemokraterna som har 7 kandidater med koppling till mc-gäng sticker ut genom att de som ställer upp för Kristdemokraterna är eller har varit ledande mc-gängsmedlemmar i närtid. Moderaterna har 3, Vänsterpartiet 3, Liberalerna 2, Centerpartiet och Miljöpartiet 0. 31 av Sverigedemokraterna har koppling till Hells Angels och 7 till Bandidos.

Tidigare val

I de fem senaste valen har Sverigedemokraterna haft 88 personer med koppling till kriminella mc-gäng på sina listor, Socialdemokraterna har haft 22, Moderaterna 11, Kristdemokraterna 10, Vänsterpartiet 7, Centerpartiet 6, Liberalerna 4 och Miljöpartiet. De flesta har en koppling till Hells Angels MC men bland de centerpartistiska och liberala kandidaterna dominerar Bandidos MC. 71 av de 88 Sverigedemokraterna har kopplingar till Hells Angels. Tretton kandidater har kopplingar till Bandidos. Det finns också tidigare kandidater som haft koppling till Outlaws MC, Rock Machine MC och Satudarah MC.

Att att parti har några få personer som haft koppling till kriminella mc-miljöer betyder ingenting. Det rör sig då oftast om personer som lämnat miljön och tagit avstånd från det livet. Det är inget att hetsa upp sig för. Men de som kandiderar för Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna ingår fortfarande i eller visat i mc-gängsmiljön eller så vill de inte för allt i världen ta avstånd från Hells Angels eller den kriminella bikermiljön. Dessa två partier har en tydlig koppling till de kriminella mc-gängen.

MC-gängens inflytande

I Sverigedemokraternas fall är kopplingen till mc-gängen omfattande och frågan är hur stort inflytande Hells Angels MC faktiskt har i partiet. På lokal nivå är det sannolikt mycket betydande på vissa platser som exempelvis Kristinehamn och Lindesberg där en familjeklan med mc-gängskopplingar är aktiva i partiet. Sverigedemokraterna organiserar bikers i en egen organisation, SD-Biker. De har också en organisation för raggare, bikers och andra liknande grupperingar, SD-Motor. Det är uppenbart att dessa miljöer har ett inflytande i partiet.

När Kristdemokraterna, Moderaterna och Liberalerna väljer att samarbeta med Sverigedemokraterna så väljer de att samarbeta med ett parti fullt med nazister, fascister och rasister. Men inte bara det. De väljer också att samarbeta med ett parti där kriminella grupperingar har höga poster och inflytande. I Kristdemokraternas fall återfinns dessutom flera personer med ledande positioner i mc-gängsmiljön på partiets vallistor.

Läs mer:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!