Polismordet i Nyköping 1966

Polismordet i Nyköping 1966 inträffade i Nyköping den 29 juli 1966. Kriminalassistent Ragnar Sandahl sköts ner. Detta efter att ha stött på två personer som gjorde inbrott i en sportaffär på Skjutsargatan 15 i centrala Nyköping.

Inbrottstjuvarna var den då 22-årige (skulle fylla 23 i oktober) Gunnar Norgren från Nyköping och den 19 årige Olofsson från Göteborg (född i Trollhättan). Den som höll i vapnet var Gunnar Norgren. Vid tillfället var Clark Olofsson på rymmen från Tidaholmsanstalten dör han avtjänade ett straff på tre års fängelse för misshandel av två polismän i Eskilstuna. Gunnar Norgren hade nyss kommit ut från fängelset där han avtjänat ett straff för postbedrägerier.

Den 53-årige kriminalassistenten Ragnar Sandahl och hans yngre kollega Lennart Mathiasson gjorde vid tillfället en rutinkontroll på den aktuella adressen. Detta beroende på att det hade varit en del inbrott i området. De blev då beskjutna varvid Sandahl sårades svårt.

Skjutningen

Ragnar Sandahl hade stannat vid en källartrapp för att hålla vakt. Mathiasson sprang mot polisbilen som stod parkerad på Skjutsaregatan för att slå larm och skaffa förstärkning. Han hann inte fram till bilen utan möte Olofsson och Norgren som sprang in på bakgården, beväpnade med k-pist. Lennart Mathiasson sprang efter och hörde en skottserie. Kollegan Ragnar Sandahl blev skjuten i magen och ena armbågen och blev liggande inne på gården. Detta enligt vad Matthiasson berättat. Clark Olofssons version av händelseförloppet är lite annorlunda:

Duon, som var i 20-årsåldern, gjorde inbrott i en sportbutik när de togs på bar gärning av Ragnar Sandahl och dennes kollega.

Clark Olofsson beskriver hur poliserna – trots att Gunnar Norgren hotade dem med k-pisten som han dolt under jackan – tog upp jakten.

”Jag ser hur han stannar till på ett par meters håll och lyser på den förvirrade Gunnar som ännu inte har fått ordning på varken armar, ben eller k-pist. Ytterligare tre skott. Den flintskallige faller ihop med händerna tryckta mot magen”, skriver Clark Olofsson om dådet.

Den ”flintskallige” var polismannen Ragnar Sandahl från Nyköping.

Kulsmattret följdes av tystnad.

”Sedan hörs ett ’aj, aj, aj, aj’. Inget skrik, bara detta plågade ’aj, aj, aj'”, skriver Clark Olofsson.

Under två veckor skulle Ragnar Sandahl sedan kämpa för sitt liv innan han dog i sviterna av skottskadorna i buken.

Lördagen den 13 augusti avled Sandahl på St Eriks sjukhus i Stockholm.

Gripandet

Norgren greps den 16 augusti i en lägenhet på Utåkersgatan 4 i Göteborgsstadsdelen Kålltorp och erkände senare mordet. Lägenheten tillhörde en pojkvän till Olofssons syster. Norgren gav sig först sedan polisen skjutit flera skott genom dörren till lägenheten.

Olofsson hade gått ut för att uträtta ett ärende och fick troligen syn på den stora folksamlingen utanför lägenheten. Han lyckades hålla sig undan några veckor men greps till slut den 25 augusti vid ett dramatiskt tillslag i Grimmeredsskogen ute i Västra Frölunda. Enligt tidningsartikalr var det i Kaverös, något so betyder att det var i Ruddalen det hela skedde. Grimmered ligger i anslutning till nordvästra delan av Ruddalens naturområde.

Via telefonavlyssning fick polisen reda på att Olofsson och hans 20-åriga flickvän skulle träffas vid en särskild bergsklack i naturområdet. Två poliser maskerade till orienterare, Bertil Brosved och Ulf Högenberg, försökte gripa honom samtidigt som Olofsson ryckte upp en pistol ur byxlinningen och sköt två skott. Högenberg träffades i axeln.

Olofsson dömdes först till tio års internering men i hovrätten ändrades domen till åtta år. Norgren dömdes till 12 år vilket var det strängaste straffet en svensk domstol kunde utdöma vid den tiden.

Olofsson (i mitten) på väg till rättegång 1967. Till vänster dåvarande fästmön och till höger en fångkonstapel. Public domain. Okänd fotograf.

Läs mer:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!