Hårdare straff minskar inte brottsligheten

Media och politiker i Sverige sprider ständigt en falsk bild om brottsligheten i Sverige. De påstår att den ökar och går ner i åldrarna. Dessutom yrar de om att våldsbrottsligheten ökar. Inget av detta är sant.

Brottsligheten i Sverige har inte ökat sen 1990-talet utan den har minskat och den minskar fortfarande. Under år 2021 minskade antalet anmälda brott jämfört med 2021. Inte heller går brottsligheten ner i åldrarna. Både den anmälda och den självdeklarerade ungdomsbrottsligheten har minskat i flera decennier. Vi som föddes på 1940- och 50-talen är de mest brottsbelastade generationerna som funnits i Sverige.

De anmälda misshandelsbrotten har minskat sen 2010. Andelen av befolkningen som anger sig ha utsatts för våld har minskat kontinuerligt sen 2006. Socialstyrelsens patient- och dödsorsaksregister visar en tydlig nedgång av antalet personer som vårdats för våldsskador.

Dödligt våld

Däremot har det dödliga våldet ökat de senaste åren men är inte uppe i de nivåer som fanns under 1990-talet. Antalet mord och dråp per 100 000 invånare ökade från 1965 till 1990, sjönk därefter fram till 2015 men har sen ökat igen
Gängskjutningarna med dödlig utgång är det som har ökat och de står idag för en stor del av det dödliga våldet. Det är inte många personer som är inblandade i detta. Cirka 5 000 personer beräknas ingå i det som kallas organiserad brottslighet. I förhållande till befolkningen är det en marginell grupp i samhället. Det är inte ens en promille av befolkningen.

Dödligt gängvåld går inte att stoppa med hårdare straff. Det finns hur mycket forskning som helst som visar att hårda straff inte leder till minskad brottslighet. Antalet fängelsestraff tycks inte påverka brottsutvecklingen i ett samhälle. Längre fängelsestraff gör det inte och avskräcker inte. Enskilda gärningspersoner kan oskadliggöras genom långa frihetsstraff, men det påverkar inte våldsnivån i samhället. Andra personer fortsätter med brottsligheten.

Brottsligheten beror inte på att det finns enskilda dumma och våldsamma personer utan på segregation och ekonomisk ojämlikhet. Det är fattigdom och klassklyftor som är problemet. För att råda bot på gängbrottsligheten måste polisiära insatser och straff kompletteras med sociala, förebyggande och rehabiliterande insatser.

Läs mer om brottslighet:

Upptäck mer från Svenssons Nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.