Kokain på väg till Helsingborg beslagtaget

Narkotikapolisen i Ecuador har avslöjat smuggling av över tre ton kokain i banancontainrar på väg mot bland annat Helsingborg. Det handlar om tre separata transporter.

Två stycken transporter på 300 kilo var och en på 2 400 kilo. En av de containrar som innehöll 300 kilo kokain skulle direkt till Helsingborg och den andra med 300 kilo skulle lastas om i någon europeisk hamn men vara destinerad till Helsingborg. Containern med 2 400 kilo var på väg till Bremerhaven Tyskland som är en viktig omlastningshamn för containertrafiken. I de två mindre beslagen var narkotikan gömd inne i själva containerns golv.

Ecuador är världens största exportör av bananer och Sverige är en av världens största importörer. Att transportera kokain i banancontainrar från Ecuador är ett av de vanligaste sätten att smuggla kokain till Europa och Sverige. Många banantransporter går direkt till hamnen i Helsingborg som efter hamnen i Göteborg är den största importhamnen för kokain till Norden.

Huvuddelen av kokaintrafiken går dock till Rotterdam och Antwerpen i containrar med framförallt bananer och kaffe men även med andra varor. De viktigaste exporthamnarna finns i Ecuador, Brasilien och Colombia. Det är bland annat känt att kokain smugglas i fartyg som transporterar koks till Sverige och Europa.

Läs mer:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!