Narkotikan i Europa – cannabis, kokain och ecstasy

I Europa beräknas 22 miljoner människor ha använt cannabis under det senaste året. Det är med stior marginal den vanligaste narkotikan. Näst flest har använt kokain, cirka 3,5 miljoner personer har gjort det. Därefter följer ecstasy (MDMA) med cirka 2,5 miljoner, amfetamin och metamfetamin med ungefär 2 miljoner personer som använt det under det senaste året. Cirka 1 miljon personer har använt heroin och andra opioider.

Som synes är användningen av cannabis mycket större än av nån annan narkotika. Hur många som använt nya droger som katinoner (främst N-etylhexron, 3-MMC och 3-CMC) är oklart.

Huvuddelen av narkotikaimporten till Europa sker i containertrafiken där narkotika lastas ihop med laglig gods, döljs inuti det lagliga godset eller i själva containerns konstruktion. Samtidigt är EU och Europa en av världens stora producenter av narkotika och då i första hand av MDMA, amfetamin och metamfetamin som även exporteras från Europa i stor utsträckning. Även cannabis odlas i allt större utsträckning i Europa, både i Spanien, Italien och på Balkan. I Europa produceras främst marijuana.

Cannabis

Cannabis odlas dock forfarande främst i Marocko som också dominerar produktionen av hasch. Det är också det största producentlandet vad det gäller marijuana även om produktionen inom Europa har ökat. Andra länder som har betydelse för cannabisproduktionen (främst hasch) är Libanon och Afghanistan. Dessa tre länder har dominerat produktionen av cannabis för den europeiska marknaden sen åtminstone 1960-talet.

Smugglingen till Europa sker med mindre båtar, fartyg och färjor mellan Marocko och Spanien, till Italien och vidare över bland annat Balkan norrut. Där får cannabis från Marocko sällskap med lokalt producerade cannabis och heroin för vidare transport norrut med lastbilar. Från Spanien transporteras cannabis vidare med lastbilar eller i fartygstrafiken. Huvuddelen av den cannabis som smugglas in till Europa kommer dock sannolikt via containertrafiken.

Kokain

Koka odlas fortfarande främst i Colombia (61% av odlingen), Peru (26%) och Bolivia (12,5%) men även i Ecuador, Guatemala och Honduras i liten utsträckning. Även kokainproduktionen sker främst i Colombia, Peru och Bolivia men en del av produktion har flyttats till Ecuador, Brasilien och andra länder som ligger på transportrutterna till Europa och Nordamerika. Produktion har även flyttats till Europa.

Kokain smugglas främst från Brasilien, Ecuador och Colombia i containertrafiken med bananer och kaffe samt i malm- och koltransporter. Även Costa Rica, Paraguay, Venezuela, Dominikanska republiken, USA, Chile, Peru och Panaman är viktiga utsmugglingsländer. En del smugglas via Karibien och en del via Västafrika. Mycket förs sen till Europa från Marocko via samma rutter som cannabis.

Insmugglingen till Europa sker främst genom de stora containerhamnarna, Antwerpen, Rotterdam, Hamburg, Valencia, Algeciras, Livorno, Marseille, Sines och Vlissingen men även mindre hamnar och överlämning till havs. Det senare är vanligt längs den galiciska kusten i Spanien. Dessutom smugglas det i mindre båtar och fartyg från Marocko och andra länder i Nordafrika till olika destinationer i Europa.

Amfetamin, meth och ecstasy

När det gäller MDMA och amfetamin är det gränstrakterna mellan Nederländerna och Belgien som dominerar produktionen medan metamfetamin (meth) främst produceras i Tjeckien och Slovakien med en mindre produktion i Baltikum, Polen, Nederländerna och Belgien. Produktionen i Tjeckien och Slovakien är främst för den inhemska marknaden, Även amfetamin produceras i Polen och Baltikum samt i Sverige och Tyskland. Produktionen i Sverige och Tyskland är för den inhemska marknaden.

Både amfetamin, metamfetamin och MDMA exporteras även i stor utsträckning från Nederländerna och Belgien till andra delar av världen. Meth importeras även till Europa från Sydamerika och Afrika genom samma smugglingsrutter som kokain. Även Afghanistan har blivit en lite större producent av meth.

Heroin och andra opioider

Afghanistan dominerar odlingen av opium och produktionen av heroin för Europa. Andra länder som var betydande förr i tiden såsom Laos, Kambodja, Thailand och Turkiet har idag liten betydelse för produktionen av och smugglingen av heroin till Europa. Heroin smugglas ofta till Europa via Turkiet och Balkan men även via Ryssland. Det finns även en europeisk produktion av heroin i Baltikum, Nederländerna och Belgien.

Övriga opioider är främst fentanylderivat och läkemedel som exempelvis tramadol och oxikodon. Läkemedlen för den illegala marknaden produceras sannolikt i bland annat Indien och Kina.

Andra droger

Även när det gäller produktionen av nya syntetiska droger som katinoner så framstår Nederländerna och Belgien som viktiga producenter. Råvarorna (prekursorser) för produktionen kommer i allmänhet från Kina och Indien. Indien har dessutom blivit den största producenten av katinoner för den europeiska marknaden med Kina som nummer två.  När det gäller nya psykoaktiva substanser som syntetiska cannabinoider så verkar de framförallt produceras i Kina.

LSD och andra hallucinogena droger som exempelvis hallucinogena svampar, DMT (dimetyltryptamin), ketaminer och GHB används i ganska liten utsträckning. Nederländerna och Belgien är också viktiga producentländer för ketaminer och GHB.

Droghubbar

Nederländerna och Belgien är att betrakta som den stora droghubben i Europa. Huvuddelen av all insmugglad narkotika (kokain, cannabis, meth, katinoner) kommer via dessa två länder till Europa. I dessa två länder produceras även amfetamin, meth och MDMA för export och för den europeiska marknaden. En annan viktig knarkhubb när det gäller cannabis och kokain är Spanien. Balkan är också ett centralt område för vidare transport av insmugglad narkotika som heroin, cannabis, meth och kokain.

Läs mer:

 

 

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!