Forskning avslöjar stora utsläpp från fartygs avgasrening

Östersjön räknas som ett av världens mest förorenade hav. Nu avslöjar forskning från Chalmers en relativt okänd miljöbov i sammanhanget. En ny studie visar att det vatten som släpps ut från fartygens avgasreningssystem, den så kallade skrubbern, står för upp till nio procent av vissa cancerframkallande och miljöskadliga ämnen som släpps ut i Östersjön. Det är betydligt mer än vad som tidigare har varit känt. Sedan studien genomfördes har antalet fartyg med skrubbrar dessutom mer än tredubblats.

På bara ett år släppte fartyg som renade sina avgaser i så kallade skrubbrar ut ?200 miljoner kubikmeter miljö- och hälsofarligt tvättvatten i Östersjön.  Foto: Kharlosluz | Wikimedia Commons

Forskarnas studie är unik i sitt slag. Den knyter också an till ett utredningsuppdrag som Transportstyrelsen och Havs- och Vattenmyndigheten fått från regeringen. Uppdraget var att utreda hur miljöpåverkan från skrubbrar i Östersjön ser ut i jämförelse med andra källor av miljögifter.

En av forskarna bakom studien är Ida-Maja Hassellöv. Hon är biträdande professor och forskare vid avdelningen för maritima studier på Chalmers.

– Vi har under många år flaggat för att just skrubbrar är en teknik som står för oproportionerligt stora utsläpp av farliga och försurande ämnen till havsmiljön. Trots detta har vi sett en markant ökning av antalet skrubberinstallationer. Anledningen till det är att det är ekonomiskt fördelaktigt för redaren. Därför är det väldigt viktigt att myndigheter och beslutsfattare nu vaknar till liv och påbörjar en reglering för att minska sjöfartens utsläpp och påverkan på havsmiljön, säger Ida-Maja Hassellöv, i ett pressmeddelande.

Ett växande miljö- och hälsoproblem

Skrubbrarnas uppgift på fartyg är att rena avgaser från framför allt svaveloxider. Genom att ”tvätta” avgaserna i havsvatten minskar utsläppet av farliga ämnen till atmosfären. Men hur avgasreningen påverkar det tvättvatten som släpps ut i havet har det länge saknats kunskap om.

Chalmersstudien, som är publicerad i Marine Pollution Bulletin, kan forskarna konstatera att det släpptes ut mer än 200 miljoner kubikmeter miljöfarligt tvättvatten från fartyg som renade sina avgaser i Östersjön. Detta på bara ett år. Studien visade också att skrubbrarnas tvättvatten står för upp till 9 procent av utsläppen av vissa cancerframkallande polycykliska aromatiska kolväten (PAH:er) i Östersjön.

I studien framkom det även att fartyg målade med kopparbaserade bottenfärger står för en tredjedel av den totala tillförseln av koppar till Östersjön. Koppar i bottenfärger är sedan tidigare ett känt miljöproblem. Tungmetallen kan inte brytas ner i miljön och därför leder till höga halter i vatten, sediment och jord. Exakt hur stor del av tillförseln av koppar båt- och fartygstrafiken står för har tidigare varit okänt. Även de cancerframkallande PAH:erna är svårnedbrytbara och kan spridas långt i miljön innan de bryts ned.

Erik Ytreberg, docent och forskare vid maritima studier på Chalmers, är huvudförfattare till den vetenskapliga studien. I pressmeddelandet säger han:

– Våra resultat visar att sjöfart står för en betydande andel av de farliga ämnen som släpps ut i Östersjön. Framförallt genom bottenfärger och utsläpp av tvättvatten från öppna skrubbrar. PAH:er är mycket giftiga för både människor och vattenlevande organismer då de bland annat är cancerogena. Värt att poängtera är att studiens data inhämtades 2018 och då fanns det ungefär 180 fartyg med skrubbrar i Östersjön. Sedan dess har dessa fartyg ökat markant och år 2021 fanns nästan 600 fartyg med skrubbrar i Östersjön, säger Erik Ytreberg.

Vill se ett förbud framöver

De nya forskningsresultaten har fått Havs- och Vattenmyndigheten och Transportstyrelsen att föreslå ett förbud mot utsläpp av så kallat skrubbervatten i Östersjöns inre vatten. Om politikerna går på forskarnas och myndigheternas linje blir Sverige först i Norden med att införa ett sådant förbud.

Runt Östersjön är det endast Tyskland som tillämpar en sådan lagstiftning. Ett flertal andra länder i Europa reglerar dock skrubberutsläpp i sina hamnar. Chalmersforskarna välkomnar nu utredningens förslag. Samtidigt hoppas de på en mer omfattande reglering framöver.

– Förslaget om att Sverige ska förbjuda utsläpp av tvättvatten i svenskt inre vatten är bra. Men det innebär samtidigt att endast 1–2 procent av de utsläpp som sker genom skrubbervatten i Östersjön idag kommer att regleras. Sverige skulle även kunna föreslå ett förbud i vårt territorialvatten, vilket hade inneburit att ungefär 15–17 procent av utsläppen till Östersjön hade kunnat regleras. Men störst effekt hade så klart ett internationellt förbud haft. Där alla länder runt Östersjön kommer överens om en gemensam reglering av utsläpp av skrubbervatten, säger Erik Ytreberg.

Läs mer:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!