Styrsökokainet som lett till flera åtal

De sista dagarna i maj 2020 flöt kokain upp på några stränder på Styrsö i Göteborgs södra skärgård. Några killar som hittade paketen larmade polisen men vid tillfället kunde det inte kopplas till några brottslingar. Senare fick polisen tillgång till material från den krypterade kommunikationstjänsten SkyECC. Genom detta material kunde det upphittade kokainet knytas till ett antal personer i Göteborgs under värld.

Det visade sig att det handlade om en transport av 400 kilo kokain som transporterats med ett fartyg från Sydamerika. Utanför Styrsö mötte en motorbåt från Göteborg upp och kokainet firades ner till motorbåten. Cirka 50 kilo kokain tappades dock i havet. 24 kilo av detta flöt iland på Styrsö och beslagtogs av polisen. Men 330 kilo kokain fördes till ett lager i Landvetter och cirka 200 kilo distribuerades vidare utöver Sverige, bland annat till köpare i Göteborg, Malmö och Stockholm.

Totalt har 118 kilo kokain från det aktuella partiet beslagtagits utöver beslaget på Styrsö. 20 kilo utanför Staffanstorp, 13 kilo vid gränsen till Norge och 54 kilo i en Göteborgslägenhet. 15 personer har dömts vid tidigare tillfällen för att ha hanterat kokainet. Däribland ett antal personer med tydliga kopplingar till kriminella grupperingar i det forna Jugoslavien.

– I januari 2022 fick vi uppdraget att starta en utredningsgrupp. Syftet var att försöka nå toppen på pyramiden som vi sällan kommer åt, säger Johan Ekström, vid spaningssektionen i Storgöteborg, i ett pressmeddelande.

Männen bakom kokainpartiet

Kokainpartiet kunde knytas till 4 gängkriminella i Sverige och de har nu åtalats för synnerligen grovt narkotikabrott och synnerligen grov narkotikasmuggling. Rasmus Dahl från Jobe-falangen (A-falangen) i Biskopsgården var en av de som med motorbåten hämtade kokainet utanför Styrsö. Pelle Arbiv från Bergsjögänget ordnade fram motorbåten och fick som betalning 29 kilo kokain tillsammans med ytterligare två män. Båda två är tidigare dömda för narkotikabrott.

En 49-årig man, R@dov@n M0ldv@j, från Malmö misstänks för att ha fått i uppdrag att ta emot kokainet. Han ska sen ha involverat ett antal personer för att kunna genomföra mottagandet. Dessutom var han den andre mannen i motorbåten när kokainet hämtades upp i havet. Slutligen har även en 39-åring, V@h#d R*zai Agb@sh, åtalats för att ha transporterat och överlåtit delar av partiet till andra. Även dessa två har dömts tidigare.

Två svenska medborgare har samordnat transporten från länder utanför Europa. Kokainet kan även kopplas till ett kriminellt nätverk på Balkan som ordnat med transporten från Sydamerika.

– Det är klart att det är tillfredsställande att kunna presentera en så här tydlig helhetsbild där vi inte bara når en enskild mottagare, summerar kammaråklagare Mats Dahlberg vid Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet.

Fler utredningar

Parallellt med det aktuella åtalet pågår fler brottsutredningar om kokainhärvan.

– Vi har ytterligare två pågående utredningar bara i Göteborg, berättar Johan Ekström. Det handlar både om vidareförsäljning av kilovis med kokain i centrala Göteborg men också om förvaring och transport av de miljontals kronor nätverken drog in på hanteringen, säger han.

Utanför Sveriges gränser finns även aktörer som möjliggjort den omfattande narkotikaaffären.

–  Det är klart att vi i bakgrunden ser ett internationellt nätverk både vad gäller transporten från Sydamerika och de som styr nere på Balkan. Men det är personer som svenska brottsbekämpande myndigheter inte når denna gång, konstaterar Mats Dahlberg.

Läs mer:

 

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!