ABF Botkyrka-Salem och de kriminella gängen

ABF Botkyrka-Salem drev fritidsverksamhet för barn och ungdomar i Botkyrka i över 40 år. Den 11 februari 2022 stängdes de sju verksamheter (fritidsklubbar och fritidsgårdar) som ABF drivit åt kommunen. Det gjordes med några timmars varsel efter beslut av kultur- och fritidsnämndens ordförande. Bakom beslutet låg uppgifter om allvarliga missförhållanden i ABF:s drift av verksamheten. De verksamheter som stängdes var:

  • Stjärnan fritidsklubb, Hallunda
  • Alby fritidsgård och klubb (Albys hjärta)
  • Tullinge fritidsgård och klubb
  • Sanda fritidsgård och klubb, Grödinge
Kommunens undersökning och rapport

Den 9 mars offentliggjordes en utredning av saken som kommunen beställt av ett säkerhetsföretag. Rapporten bekräftade kommunens misstankar om att ABF brustit i sitt uppdrag. Den visade bland annat att personer som dömts för allvarliga brott har anställts och tillåtits att arbeta med barn. Allvarliga incidenter med narkotika och våld ska ha inträffat utan att det rapporterats av ledningen:

  • Personer med allvarliga domar i brottmål har anställts och tillåtits arbeta med barn.
  • Personer med koppling till kriminella verksamheter har tillåtits vistas i verksamheten.
  • Allvarliga incidenter har förekommit; narkotika har återfunnits, allvarliga våldsdåd har förekommit och personer som bär skottsäkra västar har tillåtits vistats i verksamheten. Flera händelser har av ledningen underlåtits att inrapporteras.
  • Ledningspersoner på ABF Botkyrka/Salem har dykt upp på arbetsplatsen och tvingat fram beslut om påskrift av förändrade anställningskontrakt med risk för uppsägning om detta inte görs.
  • Medarbetare har utan förklaring ställts inför nya arbetsvillkor som inneburit reducerad lön och försämrade arbetstider.
  • De bidrag som ABF Botkyrka/Salem beviljats för drift av öppen fritidsverksamhet har använts på ett felaktigt sätt och för felaktiga inköp, samt att de olovligen låtit andra verksamheter använda lokalerna.

Botkyrka kommun beslutade därefter att ta över verksamheten på de aktuella fritidsklubbarna och fritidsgårdarna och alltfeftersom öppnades de igen. ABF Botkyrka-Salem har bestridit anklagelserna mot dem. De menade till en början att de inte ens fått möjlighet att bemöta anklagelserna. Anklagelserna om att kriminella fått arbeta och verka på fritidsgårdarna.avfärdas bestämt. De har också protesterat öppet mot kommunens beslut samt agerat för att påverka och förändra det socialdemokratiska partiet i Botkyrka.

Kriminella på fritidsgårdarna

Men som det verkar finns det belägg för att personer från både Vårbynätverket och Botkyrkanätverket vistats på fritidsgårdarna. Enligt polisen har fritidsgårdarna använts för att rekrytera unga till kriminell verksamhet:

I dokument som Expressen tagit del av förmedlar polisen en lägesbild efter flera incidenter under april 2020. En lördagskväll i slutet på månaden vistas exempelvis nyckelpersoner från Vårbynätverket/Botkyrkanätverket i verksamheten. De bär dessutom skyddsväst. Polisens uppfattning redan då är att kriminella nätverk använder Albys hjärta som bas för att rekrytera unga. Enligt polisen ifrågasätts deras närvaro av personal på plats, som anser att platsen ska ses som en fristad där utpekade personer kan verka mer fritt utan att bli kontrollerade.

Internt bråk i socialdemokraterna

I år har händelserna med koppling till ABF Botkyrka-Salem fortsatt. På det årsmöte i socialdemokraterna i Botkyrka som ägde rum den gångna helgen (28-29 januari 2023) avsattes socialdemokraten Ebba Östlin som gruppledare för socialdemokraterna. Det innebär att hon också kommer att avgå som kommunstyrelseordförande. Till tidningen Mitt i har socialdemokraterna i Botkyrka skrivit följande:

Arbetarekommunens styrelse kommer att påbörja processen att i enlighet med partiets stadgar ta fram förslag på en ny kommunstyrelseordförande i Botkyrka. Processen förväntas att vara färdig under mars månad. Gabriel Melki kommer i sin roll som vice ordförande i kommunstyrelsen, kliva in och leda arbetet tills partiet valt en ny kommunstyrelseordförande”, skriver Jens Sjöström, ordförande i Socialdemokraterna Botkyrka, till Mitt i.

ABF

Personer från ABF Botkyrka-Salem som också är medlemmar i socialdemokraterna ska enligt uppgifter i Aftonbladet ha rekryterat många nya medlemmar och sett till att de kom på årsmötet. Ett 50-tal nya medlemmar dök upp på mötet. Två socialdemokratiska kommunalråd ska också ha röstat mot sin gruppledare. De ska även tidigare ha uttryckt kritik mot kommunen och Ebba Östlins hantering av ABF-situationen enligt tidningen Mitt i. Bland de nya medlemmarna fanns enligt kolumnisten Oisin Cantwell i Aftonbladet kända gängmedlemmar:

Bland de 50-tal nya medlemmar som infann sig till mötet i Folkets hus i Hallunda fanns, enligt flera källor inte bara personer som knappt ens kunde svenska och som inte tycktes begripa vad de gjorde där.

Dessutom ska män med omfattande kriminalitet i bagaget plötsligt inte bara blivit politiskt aktiva på gräsrotsnivå utan även övertygade socialdemokrater.

Enligt en av Aftonbladets källor deltog personer som associeras med gängkriminalitet i bortröstandet av Östlin.

En annan centralt placerad person säger att polisen har informerats om att i vart fall en man som nyligen har kommit ut ur fängelse och som är medlem i Vårbynätverket var på plats.

Uppgiften om kända gängmedlemmar bland de nya medlemmarna är ganska osäker och det finns utöver Aftonbladet uppgifter inga belägg för påståendet.

Demokratiproblem

De ledande personerna i ABF Botkyrka-Salem menar dock att det handlar om andra saker:

Christina Zedell tillbakavisar uppgifterna om att Ebba Östlin skulle ha utsatts för en kupp. Hon säger att styrelsen för Socialdemokraternas i Botkyrka i december fick i uppdrag att utreda Ebba Östlins ledarskap.

– Den rapporten redovisades i lördags och utifrån resultatet, som jag inte vill gå in på, har medlemmarna tagit det här beslutet. Det handlar inte alls om ABF. Rapporten är ett internt dokument och därför är det en fråga för partiet. Men i och med att man nu går så hårt mot ABF och framför allt mot mig så vill jag säga att den bild som förmedlas inte stämmer. Det här är ovärdigt.

Hon beklagar att ABF pekats ut som drivande för att få bort Ebba Östlin.

– Det här är väl hennes sätt att rädda ansiktet, säger Christina Zedell som med kraft dementerar Aftonbladets uppgifter om att personer med kopplingar till gängkriminalitet skulle ha deltagit i bortröstning av Östlin.

Kriminella och infiltration

Att kriminella infiltrerar olika organisationer såväl som politiska partier liksom verksamheter som riktar sig mot ungdomar är inte nåt helt okänt i Sverige. Det finns flera exempel från Södertälje och även exempel från Göteborg, Malmö, Lund, Borås liksom också tidigare exempel i Botkyrka.

På ett möte i Göteborg om visitationszoner som Hyresgästföreningen kunde jag personligen konstatera att två gängkriminella deltog. De flesta i rummet hade ingen aning om att det handlade om gängkriminella och de gjorde heller inget väsen av sig. Det är symptomatiskt för hur naiva många personer är i dessa sammanhang. De förstår inte att trevliga, artiga och vältaliga unga män kan vara tungt gängkriminella. De förstår helt enkelt inte hur sådant fungerar. Människor som saknar sådan förståelse är mycket vanliga inom ideella organisationer av välgörenhetskaraktär som ordnar aktiviteter för ungdomar eller bland personer i andra organisationer som samarbetar med olika ungdomsorganisationer. De vill väl men det blir katastrof.

Läs mer:

 

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!