Byggbolaget som utnyttjar papperslösa

Stockholms Nordiska Golv och Bygg AB (Nordiska Golv) är ett byggbolag som åtskilliga gånger figurerat i samband med att de vägar betala ut löner och utnyttjar folk utan arbetstillstånd i Sverige. Redan 2011 stämdes företaget och dess ägare av Byggnadsarbetarförbundet. Detta för att ha låtit bli att betala löner och ersättningar till anställda. 2012 uppmärksammades företaget återigen för att ha utnyttjat papperslösa och betalat svarta löner:

Det handlar om golvarbeten på kongresscentret Stockholm Waterfront, som flera papperslösa berättar för tidningen att de utfört. I en del fall har lönen varit så låg som sju tusen kronor i månaden – svart.

Bolagets ägare, Christian Erdal förnekade då att några felaktigheter begåtts. Företaget tycks dessutom ha fortsatt med samma metoder. 2016 var det dags igen. Då uppmärksammades bolaget för att de bröt mot arbetstidslagarna:

Byggavtalet och arbetstidslagen har tydliga regler kring arbetstider. Men på firman gäller inget sådant. Flera arbetare berättar om hur de jobbat månader i sträck åtta, tio, tolv timmar om dagen. Någon dag ledigt om det inte finns jobb, annars även helg.

Bolaget har också fuskat med de id-kort som krävs för att arbeta på många byggen, id06. Dels har bolaget förfalskat id-korten, dels har ägaren av bolaget, Christan Erdal, uppmanat de anställda utan id06-kort att klättra över staketen istället för att gå genom entréerna där id06-kortet måste visas. Och när bolaget åkt fast för fusk har böterna dragits av från de anställdas löner. Många anställda har upplevt sig hotade av ägaren.

Olagliga anställningar och uteblivna löner

År 2019 avslöjades att de använde arbetskraft utan arbetstillstånd i Sverige inklusive några män som inte ens hade lov att vistas i Sverige:

Den 11 oktober 2019 stoppas två uzbekiska män i byggarbetskläder på Arlanda flygplats utanför Stockholm. När de visiteras visar det sig att båda männen innehar bygglegitimationen ID06, där det står att de jobbar för Nordiska Golv.

En av männen visar enligt förundersökningsprotokollet upp ett falskt rumänskt id-kort som han har köpt i Sverige. Mannen har tidigare blivit utvisad ur landet. Den andra mannen har heller ingen rätt att arbeta i Sverige.

En dryg månad senare fattar gränspolisen vid Skurups flygplats utanför Malmö misstankar mot en blå firmabil på korttidsparkeringen. Två män befinner sig i bilen och hämtar upp en tredje person. När bilen lämnar flygplatsen och kör bort mot en mack i närheten slår polisen till och stoppar ekipaget. I bilen sitter Nordiska golvs vd och ägare Christian Erdal tillsammans med två män från Uzbekistan. I förhör säger Erdal att de båda männen jobbar för honom. Efter en kontroll visar det sig att en av männen inte har något arbetstillstånd i Sverige och att han är avvisad.

I mars 2021 dömdes Christian Erdal i Stockholms tingsrätt för brott mot utlänningslagen. Nordiska Golv dömdes till att betala 93 000 kronor till den svenska staten. Domen överklagades men överklagan avslogs och och böter utfärdades på 103 500 kronor. Nordiska Golv har också stämts av Syndikalisterna för uteblivna löner:

Nordiska Golv har också stämts i Arbetsdomstolen av SAC Syndikalisterna. De startade förra hösten byggfacket “Solidariska byggare”, en facklig sektion som särskilt riktar sig till migrantarbetare i byggbranschen. Sedan det nya byggfacket startades har flera migrantarbetare som arbetat på Nordiska Golv vänt sig till dem. De två fall de för tillfället driver i Arbetsdomstolen, handlar om att bolaget inte betalat avtalsenliga löner.

Hot

Efter detta har fler ärenden med uteblivna löner börjat drivas av Syndikalisterna och i samband med en förberedande förhandling i arbetsdomstolen den 19 januari 2023 blev Syndikalisternas ombudsman hotad av Christian Erdal:

Det var den 19 januari, under en muntlig förberedelse i Arbetsdomstolen, som bygg-vd:n bad att få prata enskilt med det syndikalistiska fackets rättsliga ombud. Det är inte ovanligt att fack och arbetsgivare förlikas utan­för domstolen. Ombudet följde med Christian Erdal, vd för Stockholms Nordiska golv och bygg AB, ut på Västerlånggatan i centrala Stockholm. Väl där inledde vd:n en 50 minuter lång ström av hotelser med det uttalade syftet att få honom att lägga ned ärendet.

Hoten finns på en inspelning där han bland annat säger:

– De kom in och han fick ett vapen i munnen, eller hur? Han fick en pistol i munnen. Tänk om det skulle hända dig och din fru sitter och tittar på. Det är inget bra, eller hur? säger Christian Erdal på inspelningen, men tillägger att det inte är han som kommer göra det utan händelsen skulle i så fall vara ett resultat av ”karma”.

Det hela ledde till att Erdal anmäldes till polisen.

Bolagen

Christian Erdal är ensam ägare av Stockholms Nordiska Golv & Bygg AB, Tornbygg i Stockholm AB och Stockholms Nordiska Golv AB. De två sistnämnda bolagen tycks inte ha någon verksamhet. I Tornbygg i Stockholm AB utgörs styrelsen av Christian Erdal med hans mor Ros-Maj Kristina Erdal som suppleant medan fadern Celal Erdal är VD. I Stockholms Nordiska Golv AB är Christian Erdal styrelseledamot och VD medan mamman är styrelsesuppleant.

I det enda aktiva bolaget, Stockholms Nordiska Golv & Bygg AB, är Christian Erdal VD och styrelseordförande med sambon/frun Sejal Mody som styrelseledamot.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!