Även brottslingar omfattas av demokratin

I Botkyrka deltog minst en person känd från kriminella sammanhang på ett socialdemokratiskt möte. Det var totalt 179 personer på mötet och de flesta visste säkerligen inte vem han var. Dessutom har vem som helst rätt att delta på möten i en demokratisk förening där personen är medlem. Det gäller även personer som dömts för brott. Demokrati inkluderar alla människor och bara för att någon har begått brott är personen inte utesluten från att vara en del av den demokratiska processen.

Män och brott

Dessutom är det så att nästan alla svenska män har begått brott. De flesta har inte dömts för det men brott har de begått. Det vore därför helt orimligt att utesluta alla som begått brott från att använda sina demokratiska rättigheter. Faktiskt helt odemokratiskt.

Inte heller de som begått grova brott ska uteslutas från att kunna delta i den demokratiska processen. Liksom inte heller de som suttit i fängelse. De flesta som begår brott slutar med det i 20-30-årsåldern. Därför finns det ingen som helst anledning att någon inte ska få delta i demokratiska processer bara för att den dömts för nåt grovt brott. En äkta demokrati omfattar alla människor. Även de som suttit i fängelse eller sitter i fängelse.

Därför får fångar och tidigare dömda rösta i svenska val. Det är vad som krävs i en demokrati och är en del av demokratin.

Föreningar, brott och demokrati

När det gäller föreningar kan det kanske finnas en och annan förening som har stadgar som säger att tidigare dömda personer inte kan vara medlemmar i organisationen. Socialdemokraterna har dock i likhet med alla andra partier ingen sådan paragraf. Om en person är medlem i socialdemokraterna få den naturligtvis delta i deras interna möten. Oavsett om de är dömda tidigare, oavsett religion, kön eller sexuell läggning. Det är en del av vår demokrati. Att försöka förbjuda tidigare dömda eller personer som sitter i fängelse att delta i demokratin och att utnyttja sina demokratiska rättigheter är att inskränka demokratin.

Naturligtvis får ingen på ett möte försöka driva igenom sin vilja med hot och våld. Men något sådant skedde helt klart inte på det socialdemokratiska årsmötet i Botkyrka. Kort sagt förekom inga oegentligheter på socialdemokraternas årsmöte i Botkyrka.

Men det förekom en omfattande mobilisering innan mötet och mannen som är känd från kriminella sammanhang och hans hustru deltog så vitt det är känt i denna mobilisering. Det har han och hade han all rätt att göra då han är vad jag förstår är medlem i socialdemokraterna. Den sida han stödde vann omröstningen. Han har på demokratiskt vis arbetat för att få till denna förändring. Det är hans demokratiska rättighet. Även han omfattas av demokratin. Ingen vet om han kommer att fortsätta begå brott. Ingen vet heller om han brutit med sina kontakter med Vårbynätverket eller fortfarande odlar dessa kontakter. Men det spelar ingen roll. Han har ändå samma demokratiska rättigheter som alla andra.

Brottslingar och demokrati

Det finns också många exempel per personer som begått eller dömts för brott som tillfört mycket eller en del till vår demokrati eller demokratin i världen. Som exempelvis Nelson Mandela och många fler om vi ser till det internationella eller till exempel Tony Rosendahl (journalist), Lasse Strömstedt (författare), Jan Guillou (journalist och författare), Peter Bratt (journalist), Lennart Geijer (socialdemokratisk justitieminister, dock aldrig dömd), Thorbjörn Fälldin (centerledare, aldrig dömd) och Ebbe Carlsson (journalist med mera) i Sverige.

Vidare Anton Nilsson (var medlem i socialdemokraterna och dömd för ett terroristdåd), Lars Johan Hierta (Aftonbladets grundare), Axel Nordström (riksdagsman för SKP som idag heter Vänsterpartiet), Hinke Bergegren (författare, skribent, agitator), Hjalmar Branting (socialdemokratisk statsminister), August Palm (socialistisk agitator), Axel Danielsson (tidningen Arbetets grundare och ledande socialdemokrat).

De tre sistnämnda dömdes bland annat för att ha förolämpat offentliga personer och tjänstemän, ett brott som högerregeringen nu vill återinföra. Dessutom för olika typer av tryckfrihetsbrott. Alla satt de i fängelse under längre och kortare perioder och ofta vid flera olika tillfällen.

De som anser att personer som begått brott inte kan ha en plats i demokratiska föreningar eller inte ha en plats i det demokratiska samhället har uppenbarligen inte lärt sig nånting av historien. Eller så saknar de kunskap om historien.

Läs mer:

PS. Jag är också dömd för brott. Ringa narkotikabrott, skadegörelse, olaga intrång, våldsamt motstånd och våldsamt upplopp. Jag har också övernattat hos den MC-klubb i Köpenhamn som sen blev Hells Angels. Allt när jag var ung. När jag var ung så gav den typer av brott inte fängelse. Idag ger dessa brott fängelse men inte har de minskat i antal för det. Istället har framförallt skadegörelse och narkotikabrott blivit vanligare (trots att narkotikabruket är mindre). Straff har som det verkar ingen som helst effekt. Att som högerregeringen vill, skärpa straffen ytterligare för små narkotikabrott, är helt enkelt ingen framkomlig väg.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!