Resande är romer men…

Som liten pojke bodde jag i en liten hälsingsk by på landsbygden, där mamma var enda lärare för den enda sammanslagna klassen. Då minns jag att mamma hade ständiga besvär med att få en familj att skicka sin son till skolan. De kallades tattare.

Resande

Idag kallas de resande och det har länge debatterats om deras ursprung. Enligt en idag överkörd forsknings-linje var resande marginaliserade utstötta majoritetssvenskar. Duktiga släktforskare har dock visat ”raka linjer till nu levande resande från personer på 1600- och 1700-talen som i dokumenten kallas ´zigenare´ eller ´tartarer.” Det skriver kunniga vetenskapsjournalisten Karin Bojs i DN.

Hon har dessutom själv deltagit i ett svenskt-spanskt forskningsprojekt där man använt DNA-testning. ”Resultatet visar otvetydigt att svenska resande har romska rötter, och är besläktade med andra romska grupper i Europa. Men också att de romska grupperna från ”mitten av 1700-talet började i ökad omfattning blanda sig med svensk majoritetsbefolkning.”

”Konsekvensen är att de testade personerna med resandebakgrund i vår studie har uppåt 20 procent dna-signatur som sammanfaller med spanska romers, medan övriga 80 procent liknar majoritetsvenskarnas.”

Nu saknar ju gener etnisk identitet, är mitt påpekande. Den formas kulturellt av den etniska eller nationella gruppen eller folket en tillhör. Och/eller av ens egen självuppfattning. Flera av de som släktforskat om resande har själva resanderötter, och man kan anta att de identifierar sig med sitt romska arv.

Då är dessa personer resande romer, oavsett procentsats av romska gener. Eller så kan man kanske sammanfatta: så här:

Resande är en grupp romer, av vilka många även har majoritetssvenska rötter. Men alla är inte överens om resandefolkets koppling till romer och till Indien (på liknande sätt som indianer ofta nekar till att ha östasiatiska rötter)

Romer

Det görs ingen etnisk registrering av romer i Sverige, men uppskattningsvis finns det mellan 50 000 – 100 000 romer i hela landet. Den romska grupperingen i Sverige är långt ifrån enhetlig, den består främst av fem större grupper: resanderomer, finska romer, svenska romer, utomnordiska romer samt nyanlända romer.

Man delar in romer i fem olika grupper i Sverige idag (detta är de svenska myndigheternas indelning, romerna kan dela in sig annorlunda).

  • Resandefolket kom till Sverige på 1500-talet. En del resande tror inte att de har indiskt ursprung, utan att de är ättlingar från tyska soldater. (Cirka 30 000 individer).
  • Svenska romer som kom i slutet av 1800-talet från Ryssland och Frankrike och blev kallade zigenare i Sverige.
  • Finska romer som kom på 50-talet från Finland. Många förknippar alla romer med den finskromska kulturen, där kvinnorna har typiska romska dräkter, kalédräkten.
  • Utomnordiska romer kom på 60-talet från Östeuropa, många hade överlevt förintelsen och kom från mycket fattiga förhållanden.
  • Nyanlända romer har kommit under de senaste 20 åren, oftast från Balkan, Bulgarien och Rumänien, och ofta från mycket fattiga förhållanden.

En kontroversiell fråga är om resandefolket ska räknas som en del av den romska minoriteten. De har samma indiska ursprung och liknande språk och kultur, men många resande tycker att det blir missvisande att de, som levt i Sverige i åtminstone 500 år och är integrerade i samhället, hamnar i samma grupp som de fattiga rumänska romer som kommit under 2000-talet.

Nationella minoriteter

Nationella minoriteter är judar, romer, samer (som också är ett urfolk), sverigefinnar och tornedalingar i enlighet med Sveriges åtaganden enligt Europarådets ramkonvention om skydd för nationella minoriteter och den europeiska stadgan om landsdels- eller minoritetsspråk. Riksdagen har också erkänt finska, jiddisch, meänkieli, romani chib och samiska som nationella minoritetsspråk i Sverige. De nationella minoriteterna och minoritetsspråken har funnits i landet under lång tid och minoriteternas språk och kultur är en del av det gemensamma kulturarvet.

Indien har erkänt romerna som en indisk befolkning utanför Indien, och även företrätt dem i FN-sammanhang. Då kan de få hjälp med att kräva ersättning för behandlingen under nazismen.

Resandefolket på Irland, tinkers, är inte romer. De blev jordlösa när den engelska imperialismen stal deras marker. Många utvandrade till USA under svälttider.

Hans Norebrink, majoritetssvensk med norskt och nordamerikanskt påbrå.

Läs mer om romer

Liked it? Take a second to support Hans Norebrink on Patreon!
Become a patron at Patreon!