Tidigare militärer gripna för olovlig kårverksamhet

Den 8 februari greps 2 män som misstänkta för olovlig kårverksamhet. Utredningen sköts av Säpo så mycket lite är känt men en del har läckt ut via diverse medier. Båda är tidigare yrkesmilitärer, en av dem var överstelöjtnant. Båda är tidigare dömda för grova brott. Dessutom är en av dem vapenhandlare och känd för sina kopplingar till nazism och andra högerextrema miljöer.

Vapenhandlaren

En av de personer det det handlar om är Thomas Amnebring. Han och hans svärfar Christer Löfving har drivit en skytteföreningen som heter Hässelmara Skytteförening. De två männen har bland annat vapentränat militärer och poliser i sin den verksamheten. Löfving har också en koppling till ett hedersmord så han lånade ut ett vapen till  Zuheir Hussein som mördade sin fru i december 2020. Löfving har tidigare också varit kommunfullmäktigeledamot och kommunstyrelseledamot för Sverigedemokraterna i Värmdö kommun såväl som nämndeman.

Thomas Amnebring är en tidigare yrkesmilitär och har tidigare haft och arbetat i vapenhandelsföretag. Han fick enligt tidningen Expo sluta i det militära år 2011 efter att ha blivit anmäld och senare dömd till fängelse för ett grovt brott. Han blev då också anmäld till Försvarsmaktens personalansvarsnämnd. Det är inte det enda brott han dömts för. 1995 till två månaders fängelse och skyddstillsyn för grov stöld av vapen, tillgrepp av fortskaffningsmedel, häleri, olaga vapeninnehav och brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor. 2003 dömdes han för olaga hot då han i sitt jobb som entrévärd för en biljardhall hotat tre gäster ur samma sällskap med att han skulle ”sätta en kula i huvudet” på dem. Slutligen dömdes han 2012  för grovt bedrägeri.

Vapenbrott

Han har efter tillsammans med sin svärfar åtalats för vapenbrottslighet som ska ha begåtts inom ramen för skytteföreningen. Den rättegången är avslutad.  Han ska bland annat haft ett automatgevär, en pistol och hagelvapen som han saknat tillstånd för. Dessutom ha utfärdat osanna intyg om att ett tiotal personer genomgått vapenutbildning och genomfört godkända skytteprov. De har på grund av det kunna skaffa Glock-pistoler. I vapenhärvan åtalades även 15 andra personer. Bland dem finns bland en framgångsrik fastighetsägare, en krögare och en allsvensk fotbollsspelare. Säpo grep mannen som misstänkt för olovlig kårverksamhet direkt när vapenrättegången avslutades.

Nazist

Enligt tidningen Expo har en av männen också koppling till högerextrema miljöer:

På en av bilderna poserar han i bar överkropp och solglasögon. Bilden är beskuren vid övre delen av mannens bröst, men på mannens högra axel syns en tatuering av en Totenkopf – dödskallesymbolen som bland annat prydde SS-uniformerna i Nazityskland. Under efterkrigstiden har symbolen använts av vit makt-grupper som bland andra den brittiska terrorgruppen Combat 18.

På flera andra bilder, där mannen poserar i skjutklar ställning med vapen, syns att han har dubbla S-runor intatuerade på höger arm, under dödskallesymbolen. Dubbla S-runor, eller Sigrunor som de också heter, är ett av de mest kända tecknen inom den nazistiska symbolfloran – detta eftersom Hitlers SS-styrkor just bar dubbla S-runor på uniformens krage.

[…]

Expos genomgång av mannens konton i sociala medier visar att han också är vän med flera profiler inom extremhögern och den konspirationistiska rörelsen i Sverige.

Överstelöjtnanten

Den andre av de två som är misstänkta för olovlig kårverksamhet ska enligt uppgift vara en man vid namn Christer Carlsson. Han är en tidigare tidigare överstelöjtnant i Försvarsmakten. Efter att ha blivit dömd för ett grov brott och anmäld till Försvarets personalansvarsnämnd fick han lämna det militären år 2009. Det verkar bland annat ha handlat om våldtäkt mot barn (om det nu är samma Christer Carlsson). Han ska också varit aktiv i vapenhandelsföretaget Reconsec International där Thomas Amnebring är styrelsesuppleant.

Läs mer:

 

 

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!