PKK må finansieras från Sverige men bedriver ingen terror

PKK är en politisk organisation i Turkiet som kämpar för kurdiska rättigheter. Det begår inga terrordåd och är ingen terroristorganisation. Att finansiera PKK är alltså inte på något sätt att finansiera terrorism och terror. Säpo påstår inte heller att PKK är det när de påstår att PKK finansieras från Sverige. De menar dock att PKK har kapacitet att utföra terrordåd och skulle kunna utföra terroristdåd.

Men den mycket okunnige svenske NATO-förhandlaren Oscar Stenström påstår att finansiering av PKK är terrorfinansiering. Det är på alla sätt felaktigt, en lögn. Även media spelar med i detta lögnaktiga spel och påstår direkt eller genom antydningar att PKK skulle var en terroristorganisation. Det är det inte.

Tidigare var PKK en organisation som kämpade för ett självständigt Kurdistan men det gör de inte längre utan nu kämpar de för kurdernas rättigheter inom ramen för Turkiet. Organsiationen grundades 1978 och dess mest kände ledare är Abdullah Öcalan. Han sitter dock fängslad i Turkiet så i praktiken led organisationen av Murat Karayilan, Cemil Bayik och Fehman Huseyin.

PKK står nära den syriska organisationen YPG som styr det befriade området Rojava i nordöstra Syrien. Både PKK och YPG har stridit mot islamisterna i Syrien såväl som mot turkiska trupper som invaderat kurdiska områden i Turkiet.

Läs mer:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!