Humanas grundare misstänkta för skattebrott

Mikael Lindkvist som tidigare hette Mikael Fahlander och är en av assistans- och vårdföretaget Humana Assistans grundare häktades i fredags som misstänkt för skattebrott. Även en kvinna som ska vara släkt med honom häktades i samma ärende.

Utredningen berör olaglig spritförsäljning och sammanlagt beräknas ärendet ha inneburit obetalda skatter på över fem miljoner kronor.  Perioden för brottsligheten är satt till 12 oktober 2020 till 21 februari detta år och utredningen startade i april 2022.

Lindkvist startade år 2001 bolaget Assistansia i Örebro tillsammans med Ibrahim Kadra 2001. Bolaget fick snabbt miljardomsättning, blev ett av landets största bolag inom personlig assistans och gjorde männen förmögna. Det heter numera Humana Assistans och dess tillstånd har dragits in även om bolaget får fortsätta verksamheten, enligt beslut i Förvaltningsrätten, medan en rättsprocess pågår.

Det finns dessutom ytterligare en misstänkt i det aktuella ärendet. Mannen befinner sig på fri fot men har varit anhållen. Han är fortfarande misstänkt.

Skattesmiteri

Ibrahim Kadra greps och häktades i januari 2023 i ett annat ärende som inte är relaterat misstankarna mot Lindkvist. Enligt åklagaren har Ibrahim Kadra undanhållit hela 101 miljoner kronor i skatt. Även i detta fall handlar det om skattebrott. Det kan enligt di.se också bli så att Mikael Lindkvist blir misstänkt även i det ärendet.

Kadra misstänks ha undanhållit reavinster på drygt 340 miljoner kronor från svenska staten mellan 2016 och 2020 genom att påstå att han bodde i Libanon. En uppgift Skatteverket inte bedömt vara trovärdig och som därför lett till ett beslut om upptaxering i december förra året. Kadra förnekar brott.

De två männen har flera gånger tidigare uppmärksammats för att smita med skatten.

Redan 2002 skrevs ägandet av företaget över till ett företag på Cypern för att duon skulle slippa betala skatt på 12 miljoner. Detta enligt en skattedom.

Assistansia såldes senare för 190 miljoner kronor till välfärdskoncernen Humana, där de även fick 35 procent av aktierna. När sedan det brittiska riskkapitalbolaget Argan Capital köpte två tredjedelar av Humana för 425 miljoner kronor fick de ännu mer pengar. Det är dessa pengar som Kadra skulle ha redovisat i Sverige,

Skatteverket har också tidigare (2012) uppgett att de de två männen gömt undan mer än 1 miljard kronor i ett bolag som de kontrollerade i Luxemburg.

Läs mer:

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!