Regeringen och Säpo lurar okunnig massmedia

Regeringen blir alltmer desperat i sin hantering av den växande opinionen mot en illa förberedd NATO-ansökan och anpassning till Turkiets krav. Sveriges Natoförhandlare Oscar Stenström påstår att svensk gängkriminalitet finansierar PKK. Det skedde i Godmorgon världen och har fått stor uppmärksamhet, inte minst i turkiska medier.

Stenström fick också frågan om det finns en koppling mellan kurdiska PKK och gängledaren ”den kurdiska räven”, som ligger bakom den senaste gängkriminella våldsspiralen i Stockholm.

– De här personerna är oftast mångsysslare inom sitt gebit. Terrorfinansiering och grov brottslighet har en koppling – ja. Det kan långt ifrån förklara allt, men utpressning, finansiering, vapen, knark, det finns i det här häradet, sa Natoförhandlaren citerat av ETC 7 februari.

Kurdiska räven skyddas av Turkiet

När det gäller den så kallade ”kurdiska räven” är det i själva verket tvärtom. Det är Turkiet som utnyttjar honom för att försvåra bekämpningen av gängkriminalitet i Sverige. Detta genom att skydda honom från utvisning till Sverige. NATO-landet Turkiet har sett en möjlighet att straffa Sverige och göra det svårare att komma åt gängkriminaliteten genom att garantera ledaren skydd i Turkiet.

Anders Svensson har belyst hur det gått till. Han uppger att den efterlyste ”kurdiske räven”  i Sverige heter Rawa Majid och inte alls behöver vara kurd. Polisen Jonas Trolle som leder Myndigheten Center mot våldsbejakande extremism, CVE, avfärdar också påståenden om att kurdiske räven är kopplad till PKK som Regeringens NATO förhandlare låter påskina.

I ETC säger Trolle att han har inte hört om några kopplingar mellan PKK och organiserad brottslighet. Majid som kallas Kurdiska räven ser han bara som ”en flåbuse som vill maximera sina vinster. Han är ju liksom ingen ideolog, enligt vad jag förstår.” Han är efterlyst av svensk polis för inblandning i flera olika narkotikahärvor, mord och våldshändelser.

Svensson uppger att Majid efter att han gripits av den turkiska polisen köpte sig ett turkiskt medborgarskap vilket innebär att han inte kan utvisas från Turkiet då de inte utvisar turkiska medborgare. Därför kan han fortsätta sin kriminella verksamhet under Turkiet och Erdogans beskydd.

Inga kopplingar mellan PKK och Kurdiska räven

ETC frågar en rad experter som skrivit rapporter om kopplingar mellan våldsbejakande extremism och organiserad brottslighet i Sverige, hos polisen och Brottsförebyggande rådet , ingen har hitta någon koppling till PKK. Bara Säpo gör ett allmänt uttalande utan att visa på någon konkret koppling.

Det hela liknar ett massmedialt skådespel där regeringen med Säpos benägna bistånd söker slå två flugor i en smäll. Visa sig inställsam mot Turkiets stämpling av kurder och PKK som både terrorister och gängkriminella och samtidigt få ytterligare argument för att drastiska inskränkningar i rättsstaten med kampen mot gängkriminella som ursäkt.

Henrik Tham, professor emeritus i kriminologi vid Stockholms universitet, får avsluta ETC artikel om frågan. Han tror att Stenströms uttalande kan hänga samman med regeringens ambitioner om att införa mycket tuffare åtgärder för att bekämpa gängkriminella. ”De som skjuter är inhemska terrorister” är en retorik som passar Kristersson och hans allierade.

Natoansökan

Genom att ljuga om Majid och spela på hans öknamn som den Kurdiska räven söker Natoförhandlaren spela bort korten. Han söker få det att framstå som att PKK ligger bakom gängkriminalitet i Sverige precis enligt Erdogans synsätt när faktum är raka motsatsen, Erdogan skyddar Majid från den svenska rättvisan. Samtidigt söker han få billiga poänger för regeringens publikfriande om att likställande av gängkriminalitet med terrorism är vägen framåt.

Vad som blir kvar är tomma gester som bara tillfredställer de rikas fortsatta herravälde över både utrikes- och inrikespolitik i allians med Erdogan. Men anpassning till den som skyddar gängkriminalitetens ledare och en politik som inget gör åt gängkriminalitetens orsaker är ingen väg framåt. Natoansökan och ett möjligt kommande medlemskap gör bara Sverige mer sårbart och osäkrare.

Gängkriminaliteten

Regeringens planer för att bekämpa gängkriminaliteten är också kontraproduktiva. Våldsvågens grundläggande orsaker ligger i växande ojämlikhet visar Anders Svensson. Han påpekar också att regeringens plan för att skärpa lagstiftningen och straffen för att gripas med några gram narkotika och misstänks vilja sälja den är befängd. De ska nu sättas i fängelse 6 månader vilket underlättar för kriminella gängen att rekrytera.

Tidöregeringen lutar sig mot ett alltmer politiserat Säpo som vill förbjuda demonstrationer för PKK när de inte hittar på antydda kopplingar mellan gängkriminaliteten och PKK som ingen annan kan hitta. Med billigt publikfrieri försöker regeringen få till åtgärder som underlättar gängens rekrytering som kraftfulla åtgärder för motsatsen. Samtidigt underlättar man för de redan rika att bli rikare och undandra sig den solidaritet som leder till sammanhållning. Man bygger tillsammans med Erdogan ett korthus som kommer att falla.

Tord Björk

Liked it? Take a second to support Tord Björk on Patreon!
Become a patron at Patreon!