Antalet resurskrävande brott förväntas öka

De kommande tre åren beräknas särskilt resurskrävande brott såsom mord och våldtäkter att öka. Den bedömningen gör fem myndigheter i rättsväsendet som lämnat en rapport till regeringen om framtida volymer i rättskedjan.

Antalet inkomna brottsmisstankar till Åklagarmyndigheten om de särskilt resurskrävande brotten förväntas öka med åtta procent, från 30 800 till 33 400 fram till 2026. Kraftigast ökningar förväntas för brottsgrupperna mord och våldtäkt. Rapporten visar även på fler unga i kriminella nätverk och fler brott mot barn.

– De grövsta brotten kräver mycket resurser från polis, åklagare, domstolarna, Kriminalvården och andra aktörer inom rättsväsendet. På Åklagarmyndigheten har vi de senaste åren anställt många fler åklagare för att vi framöver ska ha tillräckligt många erfarna åklagare som kan arbeta med att utreda de grövsta brotten som ofta är både komplexa och svårutredda. Vi kommer fortsätta rekryteringarna i hög takt för att kunna möta behovet, säger riksåklagare Petra Lundh, i ett pressmeddelande.

Totalt kommer antalet inkomna brottsmisstankar till Åklagarmyndigheten att minska med tre procent. Störst minskning står tillgreppsbrotten för, tex. stölder.

Om rapporten

Rapporten Framtida verksamhetsvolymer i rättskedjan är skriven av Polismyndigheten, Åklagarmyndigheten, Sveriges Domstolar och Kriminalvården med stöd av Brottsförebyggande rådet.

I rapporten redovisar myndigheterna prognoser som omfattar perioden 2023–2026. Prognoserna gäller volymer av ärenden in till och ut från Polismyndigheten, antalet brottsmisstankar vid Åklagarmyndigheten och antalet brottmål vid tingsrätterna samt antalet verkställigheter inom Kriminalvården.

Utöver prognoser beskrivs även ärendeflödet i rättskedjan och hur myndigheterna i rättskedjan samverkar i ärendeprocessen. Dessutom beskrivs förutsättningarna för att bedöma och väga in påverkansfaktorer vid bedömningen av framtida verksamhetsvolymer. En stor fördel med myndighetssamarbetet är att det skapar ett forum för att gemensamt och löpande följa och analysera förändringar som påverkar myndigheternas verksamhet.

Läs mer om brottslighet


Upptäck mer från Svenssons Nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.