Turkiska staten inblandade i svenskt beställningsmord?

Den 27 november 2021 sköts en man ihjäl  i Stuvsta, Huddinge. Närmare bestämt i bostadsområdet Kvarnbergsplan i Stuvsta. Mordet har en koppling till ett tidigare mordförsök som arrangerades av den mördade mannen. Mannen hade bott i Sverige sedan 2015 och arbetade som pizzabagare. Han förekom inte i brottsregistret. Den mördade mannen hette Askeri Karabulut och var 47 år gammal. Han ska enligt uppgifter i Expressen ha anlitats av turkiska myndigheter för att mörda en annan man.

I maj 2022 greps 6 män för att ha planerat och genomfört mordet på Karabulut. Det var i alla fall delvis samma män som anlitats av Karabulut för att mörda den andre mannen som då var 59 år gammal. De 6 männen har nu åtalats. Två av dem är även delgivna misstanke om mordförsök på 59-åringen.

Beställningsmord

Enligt 59-åringen som kontaktade polisen efter mordet på Karabulut hade företrädare för turkiska myndigheter kontaktat Karabulut om erbjudit en stor ersättning för att mörda 59-åringen. Pizzabagaren skulle enligt mannens uppgifter ha kontrakterats av turkiska staten för att mörda honom för omkring 3 miljoner kronor. Karabulut hade i sin tur anlitat torpeder för att att utföra själva mordet. mot en utlovad belöning på 2 miljoner kronor.

När mordet misslyckades fick Karabulut troligen inte sina pengar och därför kunde han inte betala de kontrakterade mördarn. Dessa vände sig då mot honom och arrangerade mordet. Detta är i alla fall en av de teorier som finns kring mordet. Åklagaren i fallet säger i Expressen att motivet till mordet på 47-åringen inte är klarlagt:

– Ett av flera potentiella motiv som har utretts är att [47-åringen] anlitade dem som skulle mörda [59-åringen]. Men det gick fel, i och med att [59-åringen] överlevde. Då kan man ponera att det kan ha blivit fel med betalningen till dem som utförde den första gärningen, eller att man blivit oense om något annat. Då har man bestämt sig för att ta [47-åringen] av daga. Vi har varken kunnat klarlägga att det förhåller sig på det här sättet eller att det finns något annat motiv till gärningen, säger Mats Ihlbom.

Turkiet

Den svenska polisen har begärt hjälp från Turkiet för att förhöra vissa personer där men har inte fått något svar från de turkiska myndigheterna. Personerna som utredarna i Sverige vill förhöra är innehavarna av de turkiska telefonnummer som 47-åringen ringde efter mordförsöket på 59-åringen. De sex åtalade männen är Cah#t Ac@r, Öm*r C@n, Gökh@n Kücükg?l, Abdüss@met Yild#z, Og?z Yilm@Z och Ruk@n Öz. Flera av dem är födda i den turkiska staden Kulu varifrån en mycket stor del av de turkiska invandrarna i Sverige kommer. Även Karabulut kommer från Turkiet men uppges vara av kurdisk härkomst.

Med tanke på den eventuella kopplingen till turkiska myndigheter i detta fall finns jag det inte helt otroligt eller helt omöjligt att turkiska myndigheter också skulle kunna vara inblandade i finansieringen av kurdiska rävens våldsvåg i Sverige. Även om det inte riktigt känns trovärdigt. Orsaken skulle i så fall vara att skapa oreda och osäkerhet. Den kurdiska räven skyddas trots allt av den turkiska staten genom att de gett honom medborgarskap samtidigt som han var internationellt efterlyst från Sverige.

Läs mer:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!