Ekosocialism eller barbari

För varje IPCC-rapport står det allt klarare: de styrande styr medvetet planeten mot avgrunden. Alla praktiska möjligheter finns att ändra kurs och på köpet skapa en rättvisare och bättre värld. Allt är på plats utom det viktigaste: makten över de företag som vägrar vika från katastrofkursen. Och de stora företagens intressen är kompassen för de flesta av världens regeringar.

Lika tydligt som IPCC:s rapport pekar ut orsakerna till och konsekvenserna av den pågående klimatkrisen, lika frånvarande är de nödvändiga politiska slutsatserna. Istället för att kräva att regeringarna tar kontrollen över de bolag som ansvarar för att de fossila bränslena tas ur jorden och ser till att de förblir där, vädjade de som presenterade rapporten om att målen om ”netto noll” ska uppfyllas. Alltså fortsatt förbränning där stater och företag lovar att ”kompensera” för sina utsläpp. Mål som är lika öppna för bokföringsfusk som de stora bolagens skatteplanering.

Inga vädjanden till politiker eller direktörer kommer att hjälpa. Liksom vid alla tidigare segrar som vunnits av de arbetande, från rösträtten till välfärdsstaterna, kommer kapitalägarna bara att kompromissa med profitintresset om de blir tillräckligt rädda för att helt förlora makten.

För detta behövs en klimatrörelse som förenar den unga generationens energi och övertygelse med den slumrande makt som finns i den traditionella arbetarrörelsen. En sådan rörelse behöver inte vara ideologiskt sammanhållen men ändå tydlig med att den inte respekterar det kapitalistiska samhällets ramar när dessa hotar vår gemensamma framtid. IPCC-rapporten ger oss ännu ett tungt argument för en sådan rörelse och även för behovet av att organisera en stark ekosocialistisk strömning inom den rörelsen.

Lars Henriksson

Ursprungligen publicerat i tidningen Internationalen.

Läs mer om klimat

Liked it? Take a second to support Lars Henriksson on Patreon!
Become a patron at Patreon!