Aktiva gängkonflikter i Stockholmsområdet

Gängvåldet i Sverige är för närvarande nästan helt och hållet hemmahörande i Stockholmsområdet. Enligt Aftonbladet är det framförallt tre konflikter som är kopplade till den omfattande våldsvågen i Stockholm. Dessutom förekommer fem andra konflikter. En våldsvåg som dock fram till slutet av februari dock medfört betydligt färre dödade jämfört med de två första månaderna 2022.

Nätverk Foxtrot och Dalennätverket

Den konflikt som ligger bakom en majoritet av våldsdåden är konflikten mellan Dalennätverket och Nätverk Foxtrot. Dalennätverket anses vara lett av en person som kallas greken, Mikael Tenezos, tillsammans flera personer som är bulgariska medborgare såsom Ildar Galiyev (kallad Scar, också kazakhisk medborgare), Viktor Miah och Mario Golzar Mia. De två sistnämnda är bröder. Nätverk Foxtrot leds av den så kallade Kurdiska räven, Rawa Majid.

Mario Golzar Mia sitter för närvarande inspärrad för kidnappningen av Einár och narkotikabrott. Ivan Galiyev (kallad Scar), Viktor Miah och Mikael Tenezos uppehåller sig i annat land. I alla fall Viktor Miah är efterlyst. Rawa Majid uppehåller sig i Turkiet där han åtnjuter skydd av den turkiska staten. Konflikten mellan de två nätverken är en av de våldsammast som ägt rum bland Sveriges kriminella gäng. Huvuddelen av våldsdåden har riktat sig mot anhöriga till olika personer på både sidor av konflikten.

I konflikten ingår också flera andra kriminella nätverk såsom Bronätverket och Zeronätverket som är allierade med Nätverk Foxtrot och Farsta yngre som står nära Dalennätverket.

Polisen kopplade i slutet av februari minst 5 mord, 15 mordförsök och 13 sprängdåd till konflikten. Sen dess har ytterligare våldsdåd ägt rum, däribland en skjutning i Tullinge med en död, en mordbrand i Alby med två döda, en skjutning i Salem med två skadade och ett bombdåd i Hässelby som nästan förstörd en hel radhuslänga.

I slutet av februari hade ett 40-tal personer med koppling till konflikten häktats. Men polisen har inte lyckats komma åt någon av de misstänkta anstiftarna.

Mer:
Södertäljenätverket

I Södertäljenätverket förekommer en interna konflikt mellan två olika falanger, Ronnafalangen och Saltskogsfalangen. Ronnafalangen har dessutom utmanat ledningen i nätverket om makten. Detta har resulterat i flera mord och mordförsök. Total kan fyra mord och sex mordförsök kopplas till konflikten som var som hetast i höstas. I mars inträffade ytterligare ett mord, det senaste i konflikten. En man från Ronnafalangen mördades i en lägenhet i Flemingsberg.

Ett 20-tal personer kopplade till konflikten har gripits. Flera av dem anses ha ledande positioner i Södertäljenätverket eller några av dess falanger.

Hässelby

En konflikt inom det nätverk som tidigare kallades Lejonen i Hässelby i västra Stockholm som numera splittrats i två delar, Hässelby strand och Hässelby gård.Troligen kan två mord och fyra mordförsök kan kopplas till konflikten som började innan 2022 men eskalerade på hösten efter att en ledande person mördades i augusti.

Farsta och Flemingsberg

I Farsta finns en konflikt mellan två grupperingar, Farsta yngre (23st) och Farsta äldre som tidigare var ett enda nätverk som kallades Fagersjönätverket. Dessutom är Flemingsbergsnätverket och Älvsjönätverket inblandade i konflikten på var sin sida. Farsta äldre respektive Farsta yngre. Samtidigt står Farsta yngre också nära Dalennätverket. En del av våldsdåden under våldsvågen kan ha med denna konflikt att göra.

Dessutom finns det också en intern konflikt mellan två delar av det som förut var ett enda Flemingsbergsnätverk, men numera två, Visättranätverket och Flemingsbergsnätverket. Flemingsbergsnätverket är dessutom allierade med Nätverk May i en konflikt med delar av Botkyrkanätverket.

Mer:
Sollentuna och Upplands-Väsby

Mellan det välkända Turebergsnätverket i Sollentuna och Sigmanätverket i Upplands-Väsby finns också en aktiv konflikt som resulterat i flera våldsdåd. Det finns också en konflikt mellan Turebergsnätverket och Märstanätverket.

Solna

Slutligen finns en konflikt mellan NBA i Solna och Headshotligan (HSL) från Tensta om narkotikaföräsljningen i Solna.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!