14 års fängelse för mord vid Högskolan i Borås

Borås tingsrätt har dömt en man för mord vid Högskolan i Borås. Påföljden har bestämts till fängelse i 14 år. Mannen ska också betala skadestånd till den avlidnes familj.

Den 3 november 2020 på kvällen kom flera larm in om en skottlossning i centrala Borås. En man hade blivit skjuten vid Högskolan. Mannens liv gick inte att rädda. På platsen hade även en vän till den avlidne mannen befunnit sig. Åklagaren åtalade en man  för mord och för försök till mord på vännen. Den åtalade mannen förnekade brott.

Tingsrätten kom fram till att den bevisning som åklagaren har lagt fram i målet är så stark att det är ställt utom rimligt tvivel att det är den åtalade personen, Jonathan Pfeiffer, som tillsammans och i samförstånd med en eller flera andra personer har dödat Ziad El Hassan genom att skjuta honom.

Den omfattande utredning som åklagaren har presenterat har enligt tingsrätten visat att den åtalade tillsammans med en eller flera andra personer har beslutat att beröva målsäganden livet. Han har ordnat fram ett skjutvapen och sökt efter målsäganden. Dessutom låg han bakhåll och väntade på att målsäganden skulle komma till en viss plats. Han har också framfört och tillhandahållit en bil, som använts i anslutning till gärningen.

Dom

Brottet ska enligt tingsrätten bedömas som mord. Den tilltalade dömdes även för grovt vapenbrott. Påföljden bestämdes till fängelse i 14 år. Tingsrätten beaktade vid straffmätningen att Pfeiffer vid gärningen var 20 år. Han ska också betala skadestånd till Ziad El Hassan familj.

Rättens ordförande, rådmannen Ylva Meyer, förklarar i ett pressmeddelande hur domstolen har resonerat:

– I målet är det inte utrett vem av de två gärningsmännen på platsen som höll i vapnet, men utredningen har visat att brottet har begåtts i medgärningsmannaskap. Det står alltså klart att gärningsmännens gemensamma mål var att beröva målsäganden livet och att de stärkte varandra i det uppsåtet. Bevisen som åklagaren har lagt fram har sådan samlad styrka att det står klart att den tilltalade har deltagit som medgärningsman.

När det gäller åtalet för försök till mord, har tingsrätten gjort bedömningen att utredningen inte är tillräckligt robust för att det ska anses bevisat att den tilltalade tillsammans och i samförstånd med annan försökte beröva livet även på vännen till den avlidne mannen. Oklarheterna kring vem av gärningsmännen som sköt får enligt tingsrätten den följden att det inte kan anses klarlagt att båda gärningsmännen hade uppsåt att döda även vännen. Åtalet i denna del har därför lämnats utan bifall.

Läs mer:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!