Länder utan militär och försvarsmakt

Det finns 40 länder eller territorier med fast befolkning som saknar militär i form av en egen försvarsorganisation. De flesta av dessa är små och försvaras av omgivande större länder, en del är existerande kolonier eller tidigare kolonier som försvaras av den forna kolonialmakten. Många är önationer. I Norden finns flera länder eller territorier utan militära myndigheter. Flera av dem har inte heller nåt militär stationerad i området eller några militära installationer.

I Sveriges närhet gäller det Åland och Svalbard som är demilitariserade zoner i enlighet med internationella avtal samt Färöarna som dock försvaras av NATO. Island har inget eget militärt försvar men ingår i NATO och Grönland som saknar en egen försvarsmakt försvaras av dansk militär och därmed också av NATO.

Costa Rica

Internationellt är dock Costa Rica mest uppmärksammat. De har inte haft nån försvarsmakt sen 1948. Innan dess var det ett typiskt centralamerikanskt land med militärkupper och motsättningar.

Sen 1948 har landet haft en fredlig utveckling som starkt kontrasterar mot grannländerna. De har dock en militärt utrustad enhet inom polisen som fungerar som gränsvakter med mera. Dessutom finns en oberoende säkerhetspolis som är militärt organiserad.

Panama

Vad som sällan nämns är att ytterligare ett annat land i Centralamerika faktiskt saknar en försvarsmakt. Nämligen Panama. De hade ingen försvarsmakt från 1904 till 1952 och har sen 1990 återigen ingen försvarsmakt. Men de har en militärt utrustad nationell säkerhetsstyrka inom polismakten. Sen 1990 har utvecklingen varit fredlig på samma sätt som i grannlandet Costa Rica.

Under perioden 1904-1952 präglades dock Panama av oroligheter och ständiga interventioner från USA, flera av dem militära. Själva skapandet av landet Panama var dessutom ett resultat av US-amerikanska inblandning i Colombias interna angelägenheter. Landet styrdes fram till en militärkupp 1968 i praktiken av regeringar och presidenter som godkändes av USA på olika sätt. USA hade hela tiden en militär närvaro i kanalzonen som delade Panama i två delar.

Zonen runt Panamakanalen styrdes dessutom direkt av USA från 1903 då den skapades som ett US-amerikanskt territorium, en koloni. Fram till 1945 styrde den med hjälp av raslagar. Kanalzonen var en ren apartheidstat. Efter 1945 blev det annorlunda. Kanalzonen förblev i USA:s händer fram till 1979. Under hela den tid som USA styrde zonen var US-amerikanska militär baserad på området. Hela kanalzonen blev dock inte Panamas utan stora del förblev US-amerikanske territorium. Detta handlar främst om militärbaserna. Först 1999 överlämnades de sista områdena till Panama.

Läs mer:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!