Farsta yngre – Dalennätverkets allierade

Farsta yngre tillhörde från början Fagersjö-Farstanätverket (även kallade Farsta äldre eller bara Fagersjönätverket). Ett kriminellt nätverk med bas i Farsta, Farsta strand och Fagersjö.

Medlemmar i Fagersjönätverket var bland annat ett par bröder, Sascha Dalgärd och St*f@n Mich*l* (Mikael) Viklund som kallas Mikko. Även en yngre bror, J0rd@n Dalgärd, kan sägas ha ingått i grupperingen. Nätverket anses bestå av mellan 10 och 20 personer varav flera unga kvinnor.

Under 2018 eller 2019 åkte de två äldre bröderna Dalgärd in i fängelse men den yngre brodern var fortsatt aktiv i nätverket. Han åkte dock också snart fast för en grov misshandel med inslag av tortyr av en man i Farsta. Tre ungdomar mellan 16 och 18 år gamla dömdes för människorov och grov misshandel. däribland den yngre brodern.

Splittring

Medan bröderna satt inne tog en ny gruppering kontrollen över narkotikaförsäljningen i Farsta och Fagersjö. De hade sannolikt ingen avsikt att släppa in det gamla ledarskiktet i gänget igen. En konflikt uppstod som spridit till en mängd ungdomar i området. Även till unga som inte har någon som helst koppling till kriminalitet. Detta resulterade i att det uppstod en interna konflikt där  några tog ställning för de gamla ledarna med bröderna Dalgärd Viklund i spetsen. Denna gruppering kom att kallas Farsta yngre, 23st eller Lost Boys i media.

I december 2019 mördades så Sascha Dalgärd Viklund på Årstabron. Tre män åtalades och dömdes för mordet. Två av männen dömdes för mord, Abdul Ghaffar Haleem (Ödlan) och Toj Kamrani, medan den tredje dömdes för anstiftan av mord.

Abdul Ghaffar Haleem anses tillhöra Flemingsbergsnätverket som alltså under den interna konflikten i Fagersjönätverket allierat sig med Farsta äldre. Toj Kamrani ska för sin del tillhöra en kriminella gruppering i Årsta som kallar sig Money My Wife (MMW). De är också allierade med Farsta äldre. Förutom de dömda är ytterligare en person, Said Sadat, häktad i sin frånvaro för medhjälp till mord. Han kan kopplas till Abdul Ghaffar Haleem men ska tillhöra Farsta äldre.

Allianser

Även Farsta yngre har skaffat sig allianser. Den främsta av dessa tycks vara Älvsjönätverket som dock även de haft en intern konflikt. Dessutom hör de till Dalennätverkets allierade i konflikten med Nätverk Foxtrot. De anses också stå nära Bredängsnätverket och Bandidos MC.

I Farsta yngre anses bröderna Mikael Viklund och J0rd@n Dalgärd, Laur#no N@nga (Lorre), Am#n Aschb*rg (Peke), Malik Kabucho, Alasana Jallow  samt Jesper Lyada ingå. De tre sistnämnda uppges i Expressen var ledande personer tillsammans med Mikael Viklund. En del av dem har utsatts för våldsdåd i samband med våldsvågen i Stockholm under början av 2023.

Farsta yngre tycks också åta sig mord på kontrakt. Sålunda dömdes Mikael Viklund i år (2023) till elva års fängelse för förberedelse till mord, medhjälp till mordförsök och grovt vapenbrott tillsammans med medlemmar i Bandidos. Även flera andra personer från Farsta yngre dömdes för samma brott. Malik Kabucho fick tio års fängelse för medhjälp till mordförsök och grovt vapenbrott medan Alexander Schön Jara fick fyra års fängelse för medhjälp.

Enligt SVT:s kartläggning av de kriminella nätverken i Stockholm så är de ledande medlemmarna i Farsta yngre Mikael Viklund. De har även tagit med Malik Kabucho, Alasana Jallow och Alexander Schön Jara i sin listning på kända medlemmar.

Läs mer: