Skärholmennätverket – resultatet av en konflikt

Tidigare kontrollerades narkotikahandeln i stadsdelarna Vårberg och Skärholmen av ett och samma kriminella nätverk, nätverket Vårberg-Skärholmen. Ett löst sammanhållet nätverk. Aftonbladet beskrev i den stora gänggranskningen 2022 hur de ska ha kontrollerat droghandeln i både Vårberg och Skärholmen och skapade otrygghet.

Enligt polisen kunde då 28 personer kopplas till grupperingen som ansågs vara allierade med Vårbynätverket. Två av de utpekade medlemmarna ska också ha varit medlemmar i Vårbynätverket. Nätverket Vårberg-Skärholmen uppgavs i granskningen delvis vara underordnat Vårbynätverket. En 35-årig man pekades ut av Aftonbladet för att ha en bestämmande roll i den löst sammansatta grupperingen som uppges ha cirka 30 medlemmar.

Hösten 2022 utbröt dock en intern konflikt i nätverket mellan en Vårbergsgruppering och en Skärholmengruppering. Bakgrunden till konflikten är något oklar. Vårbergsnätverket anses kontrolleras av lite yngre personer än Skärholmengrupperingen som tycks vara ledd av äldre personer som tidigare utgjorde de ledande i det gemensamma nätverket.

Den tionde augusti 2022 sköts Osama Maghraoui till döds med flera skott i Vårberg. Den döde var bror till Taha Maghraoui som förmodligen i sin tur mördades den 5 april 2023. Bröderna Maghraoui ansågs vara ledande i det sammansätta nätverket och dessutom medlemmar i Vårbynätverket. Skärholmennätverket anses vara allierade med Vårbynätverket.

Bröderna Maghraoui har legat i en långvarig konflikt med Bredängsnätverket. Det visade sig bland annat genom en knivskärning i Sätra 2021 vilken följdes av en skjutning i Skärholmen.

Förutom de dödade bröderna är två tonåringar också utpekade som medlemmar i Skärholmennätverket. De är för närvarande åtalade för förberedelse till mord mot två bröder på motståndarsidan efter att ha gripits den 11 december 2022. Det plnaerade mordet skulle troligen vara en hämnd för mordet på Osama Maghraoui. Rättegången är avslutad och dom väntar.

Läs mer: