Gängland Stockholm – Sätra

Polisen kopplar enligt Aftonbladet ett tiotal män i Sätra till ett kriminellt nätverk, där medlemmar även har kopplingar till Bredängsnätverket. Det ska för några år sen ha uppstått en konflikt mellan en del äldre medlemmar i Sätranätverket och Bredängsnätverket. De yngre i Sätra ingår i ett nätverk som kallas Sätra yngre och dr anses allierade med Bredängsnätverket. De flesta medlemmar i Sätra yngre är födda på sent 90-tal eller början av 00-talet och flera är dömda för narkotikabrott.

Flera våldsdåd har inträffat i Sätra de senaste åren som en del av konflikten, Däribland annat ett dubbelmord 2019, där två unga män hittades skjutna i ett källarförråd, känt för narkotikahandel. Två personer som anses vara från Sätranätverket åtalades för mordet. En man frikändes redan i tingsrätten medan den andre friades i hovrätten. Det är också beskrivet i inlägget om Bredängsnätverket.

Några dagar innan dubbelmordet kidnappades en pojke som då var under 15 år och fördes till ett vindsförråd, som ligger nära platsen där de två männen hittades mördade. Pojken misshandlades av flera personer och tappade medvetandet. Två av männen som dömdes kidnappningen av pojken tillhör Sätranätverket enligt polisen och Aftonbladet.

Tortyrmordet och hämndförsöket

En av de personer, Sh@wn Tij*ro, som anses tillhöra Sätranätverket utsattes tillsammans med en annan person för tortyr och mordförsök i Spanien. När han kom hem därifrån planerades ett mord på två personer, Ahmed Mohammed (Manolo) och Evy Nkiwa från Bredängsnätverket och Bandidos MC på ett barnkalas i Sätra. Planerna gick i stöpet och Sh@wn Tij*ro åtalades för förberedelse till mord tillsammans med Henok Gezhagne, R@mtin Roozb@han# och Luis Ernesto Ramirez Tuesta.

Tingsrätten dömde i maj 2021 två personer, Ernesto Ramirez och Henok Gezhagne, för förberedelse till mord till fängelse i sju respektive fem och ett halvt år. Sh@wn Tij*ro och R@mtin Roozb@han# frikändes helt. En annan person, Rob#n Lind*r, dömdes i samma rättegång för narkotikabrott och brott mot lagen om brandfarliga och explosiva vätskor till fängelse i 3 år och 6 månader. I hovrätten fick både Ernesto Ramirez och Henok Gezhagne sina straff sänkta till 2 års fängelse. Rättegången fick vid ett tillfälle ställas in på grund av oroligheter.

Henok Gezhagne figurerar också i utredningen kring ett narkotikalager i Rosersberg. Han åtalades dock inte i den rättegången.

Läs mer:

Uppdaterat 2022-08-11

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!