Manipulerade börskurser med hjälp av Twitter

Åklagare vid Ekobrottsmyndigheten (EBM) i Stockholm har väckt åtal mot tre personer för delaktighet i ett så kallat ”pump and dump”-upplägg. Brottsmisstankarna rör grov marknadsmanipulation samt medhjälp till grov marknadsmanipulation.

Det misstänkta brottsupplägget har gått ut på att en av de misstänkta spridit haussande aktierekommendationer på Twitter. Därefter har han och de övriga två misstänkta sålt aktier i samband med den prisuppgång som har skett. Dvs ett agerande helt i strid mot inläggens rekommendationer. De tre åtalade är Rick@rd Gör@nsson, Fr*drik Joh@nsson och N#klas Joh@nsson.

– Inläggen har inte motsvarat deras egentliga uppfattningar om aktierna, utan har enbart syftat till att höja aktiekurserna för att möjliggöra gynnsamma försäljningar, säger Jonas Myrdal i ett pressmeddelande. Han är kammaråklagare vid EBM i Stockholm.

Den misstänkta brottsligheten har skett vid ett stort antal tillfällen under 2020 – 2021. Twitter-kontot ”Aktie-Veteranen”, har använts för rekommendationerna. De har spridits på samtliga svenska marknadsplatser för aktier. Agerandet har enligt åtalet genererat stora vinster till de misstänkta. Åklagaren yrkar att sammanlagt två miljoner kronor ska förverkas som utbyte av brott.

– Vår utredning har visat att det har rört sig om ett avancerat, mycket frekvent och organiserat upplägg, där Twitter har använts för att vilseleda andra aktörer på värdepappersmarknaden och där de misstänkta har tjänat pengar på detta. Avsiktligt vilseledande inlägg av detta slag riskerar att göra stor skada då investerare lockas att handla i värdepapper till fabricerat höga priser. I förlängningen riskerar det även att äventyra investerarnas förtroende för värdepappersmarknaden, säger Jonas Myrdal.

Läs mer om bedrägerier

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!