Inte förtal att kalla en nazist för nazist

Ett ”Påstående om att en meningsmotståndare är extremist eller anti-demokrat inte utgör förtal. Att inom ramen för en offentlig debatt, såsom på Twitter, påstå att någon är nazist är således inte straffbart.”

”I den aktuella tweeten framgår inte vad Dan Lindberg är dömd för utan bara att han är ’dömd’. Enbart ett påstående om att någon är dömd – även om det förenas med ett värdeomdöme om att denne är ökänd nazist – utgör inte ett sådant utpekande om brottsligt leverne att det är förtalsgrundande.”

Det är två av de saker som står i den frikännande domen från Stockholms tingsrätt gällande ett civilmål där journalisten Mathias Wåg stämdes för förtal. i mars 2018 kallade Mathias Wåg den dråpdömde nazistveteranen Dan Lindberg (tidigare Dan Berner), för ”en av Sveriges ökändaste dömda nazister”. Dan Lindberg är fortfarande aktiv som skribent i den högerextrema publikationen Nya Tider.

Förtalsombudsmannen

Han stämdes därför av Dan Lindberg med hjälp av Christian Peterson, en högerextremist som tidigare varit kandidat i valet för det rasistiska partiet Alternativ för Sverige. Han var i sin ungdom engagerad i Nordiska Motståndsrörelsen, en nazistisk organisation. Peterson står bakom den så kallade Förtalsombudmannen och arbetar på den högerextrema sajten Insikt 24. Förtalsombudmannen är en en högerextrem kampanj för att skrämma människor till att sluta använda ordet nazist”om nazister.

Till sin hjälp har Peterson den finlandsbaserade juristen Henrik Johansson. Han har tidigare företrätt Jesåer Johansson från högerextrema Nya Tider/SwebbTV i rätten. Denna gång företrädde han Dan Lindberg.

Stämningen av Wåg är bara en av många i kampanjen. Politiker, journalister, vänsterprofiler, kändisar och helt vanliga medborgare har stämts för liknande saker. Bland de som stämts finns Dagens ETC-journalisten Bilan Osman och C-toppen Anton Sauer. Dessutom komikern Bianca Meyer, den tidigare dokusåpadeltagaren Tore Kullgren, de som ingått i frilanskollektivet Researchgruppen, Henrik Johansson från den antirasistiska sajten Inte rasist men och journalisten Morgan Finnsiö.

I den frikännande domen för Mathias Wåg stöder sig Stockholms tingsrätt på den frikännande domen för S-politikern Ann-Sofi Hermansson. Hon stämdes för grovt förtal efter att ha kallat två muslimska debattörer för extremister.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!