Svensk dömd till livstids fängelse i Danmark

Två män dömdes i fredags till livstids fängelse av Köpenhamns tingsrätt (byret) för mordet på en 27-årig man från gängmiljön i Köpenhamn i början av december 2021. Mordet ägde rum utanför café Kaffehuset på Nørrebro i Köpenhamn. Kaffehuset är ett tillhåll för det kriminella nätverket NNV (Nørrebro Nord Vest)

Brottet begicks under rusningstid, vid 16.30-tiden. På nära håll sköt en man klädd i huva och regnjacka fyra skott mot både 27-åringen och en annan man. 27åringen dog efter att ha blivit träffad i ryggen. Den andra mannen blev inte träffad. Drygt 20 minuter senare greps Youssef Barham. Han hade krutstänk i ansiktet. Pistolen hade han slängt i några buskar.

Mord och mordförsök

En av de dömda, den 23-årige svensken Youssef Barham, reste till Köpenhamn för att begå mordet. , som offret var kopplat till. Offret var kopplat till NNV. Enligt tidigare uppgifter var han kopplad till Satudarah MC. Även de åtalade tycks.vara kopplade till NNV förutom svensken som förmodligen hyrts in för att utföra mordet.

Den andre åtalade, 21-årige Sanwal Riaz Ahmad, deltog enligt tingsrätten i brottet. Han installerade bland annat den tillresta svensken i en lägenhet och skaffade honom en dansk mobiltelefon. Tillsammans genomförde de spaning flera dagar före mordet. Tingsrätten konstaterade dessutom att mordet utfördes på uppdrag av en man vid namn RW, som är efterlyst.

Båda de dömda har överklagat domen. De vill bli frikända, säger deras försvarare, Stefan Jørgensen och Henrik Stagetorn.

Narkotikabrott

Totalt åtalades fem män i ärendet. Tre frikändes. De, liksom Sanwal Riaz Ahmad, har sagt att de trodde att de deltog i förberedelserna av en haschaffär. Svensken förklarade att han hade kommit till Köpenhamn för att köpa en pistol. Två av de män som friats från mord har dömts för cannabisinnehav, vilket de har erkänt. Den ene hanterade 58 kilo hasch, medan den andre dömdes för innehav av 600 gram.

Åklagarens påstående att skottlossningen var en del av en uppgörelse mellan två kriminella grupperingar avvisades av domstolen.

Enligt polisen hämnades den blodiga händelsen av en skottlossning dagen efter i en frisörsalong i Rødovre. En 17-årig pojke med bulgarisk bakgrund miste livet här. I det fallet har två män precis åtalats. Detta enligt ett meddelade åklagaren.

Läs mer:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!