Turebergsnätverket i Sollentuna

Turebergsnätverket är ett kriminellt nätverk med bas på Malmvägen i Tureberg som ligger i Sollentuna kommun. Det är ett nätverk som domineras av en familj som bär namnet Yildiz och som funnits sen 1970-talet då grupperingen kallades Turkligan. Idag har nätverket över 50 medlemmar enligt uppgifter i Aftonbladet. 18 personer anses ingå i det övre skiktet.

44 av de personer som hänförs till nätverket är dömda för brott. En del av dem är dömda för mord, mordförsök, synnerligen grovt vapenbrott och grova narkotikabrott. 24 stycken av de utpekade medlemmarna sk ha nolltaxerat vi förra årets deklaration. Flera har dömts eller häktats under det senaste året:

  • En 27-årig man, Oliver Wallin som anses ingå nätverkets ledande skikt dömdes till 4,5 års fängelse för synnerligen grovt vapenbrott efter ett tillslag i gängets källare på Malmvägen. Samma straff fick även en man i mellanskiktet och tre män i det nedre. Dessa fyra är Ibrahim Othur, Yilmaz Akman, Hüseyin Akman och Melih Balci. Dessutom dömdes en 18-åring, Erman Demirkiran, från mellanskiktet till ungdomsvård.
  • En tidigare Sis-anställd 29-åring som anses ingår i nätverkets ledande grupp är häktad för bland annat grovt rån och försök till grov utpressning. De misstänkta brotten ägde rum i Tureberg i slut av februari under 2023 av hovrätten till tre års fängelse för försök till grov utpressning.
  • En 22-årig man som ska tillhöra det nedre skiktet är häktad för förberedelse till mord i januari 2023. Ärendet kopplas till vinterns våldsvåg i Stockholm. Han var villkorligt frigiven efter att tidigare ha dömts till fängelse i 3 år och 1 månad för bland annat grov misshandel när han greps.
  • Två yngre män i det mellersta och nedre skiktet är häktade för ett grovt vapenbrott som ska ha inträffat invid Malmvägen i slutet av januari 2023
En ledande familj

Den familj som utgör en central del av Turebergsnätverket nämns i polisens så kallade klanrapport.

SVT som kartlagt de kriminella nätverken i Stockholm har redovisat flera ledande medlemmar i nätverket. I gruppens ledande övre skikt har de uppget att tre bröder från familjen Yildiz ingått, Özkan Yildiz, Önder Yildiz och Orhan Yildiz. Om de ingår i det ledande skiktet idag är dock oklart. Alla tre dömdes för det så kallade Rinkebymordet som ägde rum år 2002 vid tunnelbanestationen i Rinkeby.

SVT nämner dessutom ytterligare sju aktiva medlemmar i nätverket. det handlar om de fem män som dömdes år 2022 till 4 år och sex månader i fängelse för synnerligen grovt narkotikabrott, dvs Oliver Wallin, Ibrahim Othur, Yilmaz Akman, Hüseyin Akman och Melih Balc.

Sommaren 2019 sköts två unga män som tillhör nätverket med automatvapen, varav den yngste, Vedat Yildiz, som bara var 17 år, dog på platsen. Under våren 2020 har bland annat en man som pekas ut att tillhöra nätverket suttit häktad misstänkt för grovt vapenbrott, men han försattes på fri fot i somras och misstankarna mot honom har försvagats.

En del medlemmar i familjen Yildiz bär idag efternamnet Berg. Ett mycket stort antal av släktens medlemmar förekommer som straffade för brott i Lexbase. Samtidigt ska vi komma ihåg att många människor bär namnet Yildiz utan att vara släkt med familjen i Sollentuna. Många medlemmar i nätverket driver företag i bland annat restaurangbranschen. Nätverkets viktigaste verksamhetsområde anses vara narkotikahandel och de har egna kontakter i Turkiet. Narkotikahandeln har varit den dominerande aktiviteten i nätverket sen 1970-talet.

Turebergsnätverket anses ligga i konflikt med Märstanätverket och Sigmanätverket i Upplands-Väsby.

Rinkebymordet 2002

Den 25 februari 2002 sköt den då 17-årige Orhan Yildiz och den 19-årige Radu Acsinia mot varandra på Malmvägen i Sollentuna. Ingen av dem träffades av några skott. Dagen efter sköts Radu Acsinia ihjäl.

Polisen grep snabbt tre bröder. Özkan, Önder och Orhan Yildiz samt en av deras kusiner Ayhan Yildiz som misstänkta för mordet. I oktober 2002 när rättegången genomfördes erkända Orhan Yildiz att han var den som sköt och Ayhan Yildiz erkände att han var på platsen. Özkan och Önder Yildiz förnekade att de var på platsen och hävdade att de var i Gävle när mordet skedde. Flera vittnen kunde bekräfta att de var i Gävle.

Trots detta dömdes Özkan och Önder Yildiz till 10 års fängelse för mord. Orhan Yildiz och Ayhan Yildiz fick 4 års sluten ungdomsvård för inblandning i mordet. I hovrätten fick Özkan Yildiz livstids fängelse men straffet har senare tidsbestämts till 22 år.

I stort sett allt tyder på att Özkan och Önder Yildiz blev dömda på tvivelaktig basis. Inga bevis fanns för att de skulle ha varit närvarande vid mordet och ingen person kunde placera dem i Rinkeby vid den tidpunkten. De tidiga vittnesmål som pekade ut dem som närvarande vid mordet har visat sig vara falska och vittnen har dragit tillbaka sina utpekanden.

Läs mer:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!