Drogkiosk i Rosengård

I entrén till ett flerbostadshus i Rosengård i Malmö pågick under flera år öppen droghandel. Varje beslag var för litet för att räknas som ett grovt brott. Två män har dock dömts för grovt narkotikabrott eftersom verksamheten var yrkesmässig och omfattande.

– Vi ser att kriminella tar sig friheter i utsatta områden som de inte skulle göra på andra platser. Drogförsäljarna ockuperade i princip en hel trappuppgång och området runtomkring där barn springer och leker. Det fungerade som en kiosk med öppettider mellan 13 och 22 alla dagar i veckan. Folk från hela Malmö och andra närliggande orter kom dit för att köpa narkotika, berättar kommunpolis Malin Morän i ett pressmeddelande.

Avancerat brottsupplägg

Under flera år gjorde polisen många tillslag mot säljare och huvudmän. Trots det fortsatte verksamheten i oförminskad skala. Det rörde sig om ett nätverk med ett välgenomtänkt brottsupplägg. En hade kontakt med kunder, en annan höll i narkotikan och ytterligare en person i pengarna.

– De hämtade ut mindre mängder narkotika åt gången för att minska risk för annat brott än ringa eller normalgraden av narkotikabrott och för att minimera risker för stora förluster av pengar och narkotika om vi skulle komma på dem, berättar Malin Morän.

Storskalig narkotikaförsäljning

Under 2022 intensifierade polisen i Malmö arbetet mot narkotikaförsäljningen i trappuppgången. Genom en omfattande spaningsinsats hittade polisen platsen där narkotikan förvarades och kunde gripa två av tre huvudmän.

Polis och åklagare lyckades bevisa att verksamheten bedrevs i stor omfattning och två män dömdes i februari 2023 för grovt narkotikabrott. Tingsrätten ansåg att den enligt dem totala hänsynslöshet som de dömda visat de boende I området var en försvårande omständighet.. Båda männen överklagade domarna. Men i början av juni, samma dag som hovrättens dom skulle falla, drog båda tillbaka sina överklaganden.

Ytterligare en man är misstänkt för grovt narkotikabrott i samma ärende. Den utredningen pågår fortfarande.

Läs mer om narkotikabrott.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!