Globalt välstånd i vår tid?

Vår tid är nu – mitt i klimatkrisen. Välj mellan en värld i sammanbrott av klimatförstörelse och skriande ojämlikhet. Eller ta ett jättesprång framåt redan i vår generation. Lös planetens klimat-ekologiska och därmed ekonomiska nödläge innan 2050.

Fem väldiga samtidiga kursomläggningar behövs för detta, enligt de meriterade experter inom komplementära områden, som tillsammans skrivit fakta-debatt-bomben En jord för alla – Ett manifest för mänsklighetens överlevnad”.

  1. Utrota fattigdomen på planeten.
  2. Kraftfullt minska ojämlikheten nationellt och globalt.
  3. Stärkt kvinnomakt – inte minst i Syd.
  4. Miljö-hälsosam mat.
  5. Omställning till ren energi. NU!

Det låter inte så omvälvande nytt, men bygger på ett brett tvåårigt forskningsprojekt kallat Earth4All. Där har forskarna via ”banbrytande dator-modellering lyckats identifiera (ovan) fem vändpunkter som skulle möjliggöra välstånd för alla på planeten under en enda generation.”

Forskningsprojekt

Mänskligheten måste då ”genomgå den snabbaste ekonomiska omdaningen i historien”. Större än Marshallplanen, ”större än det ekonomiska undret i Kina…som lyfte upp 800 miljoner människor ur fattigdomen.”

Deras föreslagna megaförändringar av jorden är, skriver författarna, hoppfulla, optimistiska, skrämmande, omstörtande, nödvändiga. En ny typ av ekonomi krävs. Egna enkät-undersökningar visar – menar de – att de har folkligt stöd för en social och miljömässig ”välbefinnande-ekonomi”.

Arbetarklassen skulle enligt förslaget/boken få social trygghet, mer inflytande på jobbet, och större jämlikhet, för att acceptera en mindre materialistisk ekonomi på en frisk planet.

Ta från de rika

Vad gäller förväntat borgerligt nyliberalt motstånd mot författarnas grönröd-folkhems-stats-keynesianist-vänsterreformist-politik (min analys), så är ett huvudmål för författarna att ”de rikaste 10 procenten får inte ta mer än 40 procent av nationalinkomsten”. Det låter inte så omvälvande super-radikalt som de själva upprepat presenterar sitt internationalistiska reformprogram.

Jag tvivlar dock ändå på att över- och medelklassen i världen skulle acceptera det utan något liknande omfattande ”parisiska” gaturevolter som påtryckning (tack och lov för fransmännen!). Och var kommer den växande vita rasistiska extremhögern in i framtidens möjligheter och skräckscenarier?

Boken är full av användbara konkreta förslag byggda på samlad och välunderbyggd kunskap. Men den är överarbetat organiserad, och har mycket invecklade vetenskapliga modeller – som dock välutbildade kan bygga vidare på = bra!

Kapitalismens undergång

Men ska den ut till vanligt folk (dit jag räknar mig själv) så behövs absolut en lättversion. En bra och nödvändig bok alltså, men hur ska mer konkret arbetarklassen och folket i bred menig mobiliseras, och över- och medelklassens motstånd övervinnas?

För trots de många namnen på dagens ekonomi, och på en ny framtida och alternativ ekonomi, som författarna för fram så står en sak klar i mina ögon:

Detta innebär den reellt existerande kapitalismens död! Den klarar inte av den föreslagna övergången från elitens tillväxt-profit-ekonomi, till folkets sociala klimatanpassade välbefinnande-ekonomi.

Hans Norebrink

Läs mer om välfärd

Liked it? Take a second to support Hans Norebrink on Patreon!
Become a patron at Patreon!