Lisa Röstlund – en journalist som vill undersöka konflikter

Lisa Röstlund är en journalist som idag arbetar på DN som granskande reporter. Hon har främst gjort sig kände för sin bok Skogslandet och sina artiklar om den svenska skogen och skogsbranschen. Det är en bransch som kännetecknas av konflikter mellan skogsindustrin, naturintressen, miljövänner, små skogsägare och många andra. Nästan alla berörs ju av skogen på ett eller annat sätt. Jag tyckte boken var intressant men mycket problematisk.

Konfliktsökande

Det var uppenbart att hon valt att skriva om skogen på grund av de konflikter som finns. Dessutom kan den beskriva som en kamp mellan stora elaka skogsbolag och grupper som förtrycks av dessa bolag och dessa allierade i form av myndigheter och forskare.

En enkel motsättning där det på ytan är mycket lätt att ta ställning. I verkligheten är det dock mer komplicerat och dessutom mer komplicerat än i hennes bok. Det är förstås inte heller nåt fel på att vilja skriva om områden där det finns konflikter. Men ibland känns det som om det är medias ovh en del journalisters enda drivkraft. Lisa Röstlund tycks vara en journalist som söker sig till områden som präglas av konflikter.

Med tanke på detta blev jag inte förvånad när hon en dag hörde av sig till mig för att få veta mer om det svenska fisket. Fisket präglas ju också av skarpa motsättningar mellan sportfiskare, olika grupper av forskare, myndigheter och miljöorganisationer. Några storföretag finns det dock inte inom fisket.

Det finns lite större bolag och lite mindre bolag men inga storföretag med börsnotering och förankring i den svenska makteliten så som det är i skogen. Svenska Cellulosa AB SCA omsatte 25 782 miljoner under 2022. Det största fiskeriföretaget, Astrid Fiske AB, omsatte 452 miljoner under 2021 som är det senast redovisade året.

Fisket

Lisa Röstlund härstammar från en liten ort i Hälsingland som heter Trödje. Den ligger halvvägs mellan Gävle och Norrsundet där en av de mer aggressiva debattörerna i fiskerinäringen finns. Dennis Bergman med restaurangföretaget Bergmans Fisk & Rökeri i Saltharsfjärden AB. Som bisyssla är Dennis Bergman också yrkesfiskare.

Problemet är att det svårt att sätta sig in i fiskeribranschen och det finns få människor som är beredda att prata med media. Att få en allsidig bild av hur det ser ut är därmed mycket svårt. Men många personer, tyckare och debattörer som uttalar sig i media har en väldigt fientlig inställning till yrkesfiskarna på Västkusten. Det präglar debatten trots att de ofta inte har en aning om hur det ser ut i fisket. De uttalar sig gärna ändå. I huvudsak är deras tyckanden baserade på fördomar och okunskap om hur fisket går till.

Västkustens yrkesfiskare beskrivs som storskurkar trots att de i allmänhet kämpar hårt för att kunna överleva på fisket och bo kvar på de platser där de bott i generationer. Västkustfiskarna är i verkligheten en marginaliserad befolknings- och yrkesgrupp utan stöd från makthavare och myndigheter. Inte heller har de nåt inflytande i maktens korridorer även om många journalister ständigt påstår att de har det.

Fiskeriföretagen

Dessutom är de flesta fiskeriföretag på Västkusten inte mycket större än exempelvis Bergmans företag. Bergmans Fisk & Rökeri i Saltharsfjärden AB hade en omsättning på cirka 18 miljoner under sitt senast redovisade bokföringsår.

Ett företag som fiskar mycket i Bottenhavet och landar i Norrsundet är Västfjord Fiskeri AB med bas på Fotö. Det omsatte 45 miljoner sitt senaste bokföringsår. Cirka 20 miljoner av detta handlar om omsättningen på fisket i Bottenhavet. DE Fiske AB på Öckerö är ett annat västkustföretag som bedriver större delen av sitt fiske i Bottenhavet. De hade en omsättning på 17 miljoner kronor under det senaste redovisade bokslutsåret. Att framställa västkustföretagarna som storföretag som roffar åt sig förefaller något svårt när företagen jämförs. Delägarna i dessa två företag lever enbart på fiske.

Bergmans Fisk & Rökeri hade 14 anställda medan Västfjord Fiskeri hade ungefär lika många  personer tillika delägare som arbetade ombord. I Västfjord Fiskeri får alla lika mycket betalt. Antalet delägare i Bergmans Fisk & Rökeri är 3 stycken. Det får de inte i Bergmans Fisk & Rökeri.

Faktabrister

Dessutom tog Lisa Röstlund hjälp av en annan journalist för att skriva sin artikelserie om fisket. Nämligen Kristina Hedberg som härstammar från Kalvsund (Kalven) i Göteborgs norra skärgård. Resultatet blev en hyfsat bra artikelserie men den hade förstås ändå vissa brister.

Betydligt värre blev det när Lisa Röstlund några veckor senare skrev några artiklar på egen hand. De handlade om fiskerikontroll. Ett antal båtar som hon påstod var industritrålare hade kollats och visat sig ha stora fel i loggboken. Problemet var dock att det inte handlade om några stora så kallade industritrålare med fångster på några hundra ton utan om små fiskebåtar med fångster på något tiotal ton. Artiklarna var faktamässigt delvis felaktiga och klart vilseledande. Röstlund tycks ha klart svårt att hålla sig till fakta. I alla fall ibland. Det visas både av artiklarna om fisket i DN och i boken Skogslandet.

Läs mer: