Svenska gängkriminella är inte mer lättkränkta än andra

Jens Lapidus som är en före detta advokat som numera är författar har en egen hemsnickrad teori om varför svenska kriminella skjuter mer än kriminella i andra länder. Enligt honom beror det på att de kriminella i Sverige är mer lättkränkta än andra kriminella.

Det tror jag inte ett ögonblick på. Det går nämligen inte att utifrån den teorin förklara varför det bara är stockholmare som skjuter och inte göteborgare eller andra svenska ungdomar. Skulle vi har en radikalt annorlunda kultur i Göteborg och inte vara lika lättkränkta? Jag tror inte det.

Inte heller går det att förklara varför kriminella i England mördar en lika stor andel av befolkningen med kniv som svenska kriminella skjuter ihjäl. Och ökningen där har varit i samma storleksordning som i Sverige. Antingen är de engelska ungdomarna lika lättkränkta som svenska ungdomar  men de har inte tillgång till vapen. Eller så har gängens mördande i England andra orsaker än gängens mördande i Sverige. Om vi ska tro på Lapidus teori måste det vara så. Men det verkar helt enkelt inte sannolikt.

Det förefaller mig som Lapidus teori inte håller och är substanslös. Nån forskning som visar att den stämmer finns inte heller. Jag tror det behövs en annan förklaring. Eller flera förklaringar.

Konflikter

Kriminella är alltid lättkränkta. Machismo, machokultur, har alltid varit en del av de kriminellas liv. Där har mycket lite förändrats sen jag var ung och ingick i vad som idag skulle ha kallats ett kriminellt gäng. I alla länder är det ungefär likadant som i Sverige. Men det skjuts inte lika mycket. Det är säkerligen en av flera orsaker till gängvåld.

Andra orsaker är konflikter om pengar, kontroll, kundregister, marknader, områden, konkurrens om tjejer med mera. Men det finns sätt att lösa dessa konflikter innan det hamnar i våldsspiraler. Möten och överenskommelser. Förhandlingar. men det kräver att gängen är hierarkiska och välorganiserade.

Organisering

Välorganiserade kriminella gäng som leds av äldre kriminella hamnar inte i konflikter lika ofta som gäng som domineras av unga och är sämre organiserade. Det kan vara så att gängen i Sverige och framförallt i Stockholm är dåligt organiserade vilket leder till fler motsättningar och våld än när gängen är bättre organiserade som i Göteborg, Nederländerna, Belgien, Tyskland eller Italien.

Personliga konflikter, konflikter om pengar och om territorier kan lätt lösas när det gäller välorganiserade gäng. De träffas och diskuterar samt kommer fram till lösningar som ofta inkluderar olika former av böter för överträdelser av tidigare överenskommelser. Sådana möten förekommer regelbundet i Göteborg och är välkänt från Italien.

Men handlar det om gäng med svag organisering och med många unga blir konflikterna snabbt våldsamma. Oavsett om det handlar om konflikter kring pengar, områdeskontroll, personlig konkurrens eller nåt annat. Och om det handlar om nåt annat blir de snabbt förvandlat till personliga motsättningar och hämndspiraler. Vilket ju inte är detsamma som att kriminella är lättkränkta även det sannolikt kan spela en viss roll.

Våldets karaktär

Om det i det läget finns tillgång till skjutvapen som i Sverige så sker en massa skjutningar och annars blir det en massa knivmord som i England.

Konflikter kan alltså beror på en mängd olika saker. Om det leder till våld eller inte beror på om gängen är välorganiserade eller inte. Och vilken typ av våld det handlar om beror vilken tillgång på vapen av olika slag det finns.

Läs mer:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!