Gängvåldets orsaker – avregleringar och privatiseringar

En grundläggande förutsättning för brottslighet är att det finns möjligheter att begår brott. För att det i sin tur ska ge upphov till gängbrottslighet och gängvåld krävs att det handlar om mycket pengar. Ett sätt att skapa möjligheter för brottslingar att begå brott och tjäna mycket pengar är att avreglera och privatisera verksamheter som tidigare bedrevs i offentlig regi.

När det privatiseras och avregleras öppnas möjligheter för alla typer av privata aktörer att ta sig in i de branscher det handlar om. När detta kombineras med upphandlingssystem där de billigaste alternativen alltid prioriteras öppnar det upp för svarta löner och skattefusk. Det är att bädda för brottslighet helt enkelt.

Gemensamt för brottsligheten mot utbetalande system och undandragande av skatter och avgifter är att den riktas mot staten och att företag har en central roll. De enskilt största utbetalningarna från välfärdssystemet görs till företag.

– Den grova brottsligheten har gått från att råna banker och värdetransporter till att nu råna socialförsäkringen istället. Vi måste bygga system som klarar den typen av påfrestningar och förhindra att brotten kan begås. För att göra det behöver vi kunna byta information som är viktig för brottsbekämpning mellan myndigheter på ett bättre sätt. Informationen finns, men den är inte tillgänglig, säger Britt-Marie Hultström, verksamhetsområdeschef, Försäkringskassan, i ett pressmeddelande.

Anonymitet i den legala samhällssfären

Företag utgör en central komponent som används systematiskt för att begå brott. De enskilt största utbetalningarna från välfärdssystemet görs till företag. Det är genom ett företag som skatter och avgifter på arbete eller punktskattepliktiga varor kan undandras. Med ett företag kan arbetskraft från tredje land hämtas. Företag är en förutsättning för att angripa momssystemet.

–Genom att använda företag som brottsverktyg får man tillgång till den legala sfären och kan utnyttja detta till att begå brott som t.ex. bedrägerier och brott mot välfärdssystemet. Huvudmännen kan undgå straff genom att sätta in målvakter som företrädare för företaget. En fortsatt god myndighetssamverkan är en förutsättning för att kunna komma åt brottsligheten men vi behöver också effektivare verktyg för att kunna upptäcka och avbryta pågående brottslighet. Nuvarande regelverk begränsar oss idag, till exempel behöver vi i vår underrättelseverksamhet ha möjlighet att kunna få ut finansiell information såsom kontoutdrag och elektronisk kommunikation, säger Torbjörn Rosén, polischef vid Ekobrottsmyndigheten.

Vanligen blandas vit och svart verksamhet bakom företagsfasaden vilket försvårar upptäckt och utredning av brottsligheten. Genom att använda målvakter och bulvaner samt utnyttjande av identiteter ges huvudmännen bakom företagen möjligheten att distansera sig från den brottsliga verksamheten.

Utnyttjandet av identiteter möjliggörs bland annat genom att identifiering sker med digitala hjälpmedel, utan personliga möten. Myndigheterna saknar möjlighet att kontrollera om rätt person använder e-legitimationen. Personen vars identitet används kan till och med vara avliden. De utnyttjade identiteterna med tillhörande Bank-ID används även som kontomålvakter för att försvåra spårning vid tvätt av brottsvinster.

Bristande kontrollverktyg

Bristande kontroll när det gäller personnummer och samordningsnummer gör att riskerar att tilldelas på felaktiga grunder. Enskilda individer kan erhålla flera identiteter i Sverige. Det leder också till att målvakter registreras i bolagsstyrelser. Bristen på initial kontroll möjliggör brottslighet i flera led.

Handlar det om branscher där det år svårt att kontrollera vilket arbete som faktiskt utförs eller om personerna som får tillgång till olika tjänster faktiskt är i behov av hjälp eller vård ökas också risken för andra typer av fusk. Det blir ett dragplåster för kriminella som ser möjligheter att tjäna lättförtjänta pengar.

Myndigheter utgår ofta från uppgifter från den sökande vid bidrag till enskilda personer. Utformningen av det statliga tandvårdsstödet är ett annat exempel på tillitsbaserade system. Inrapporteringen från vårdgivarna sker digitalt och beslut om stöd fattas i princip alltid per automatik. Utbetalningarna från välfärdssystemet sker dessutom oftast innan en kontrollutredning har gjorts.

System baserade på tillit

Kontrollmöjligheterna är ofta mycket små. Försäkringskassan har exempelvis begränsade möjligheter att kontrollera att assistans verkligen utförts i den utsträckning som uppges. Det finns inte heller några sanktioner i form av exempelvis bidragsspärrar för individer som begått systematiska bidragsbrott. Arbetsförmedlingen har i vissa fall begränsade möjligheter att agera när man misstänker oegentligheter eller har vetskap om att aktörerna har missbrukat systemet tidigare. Likaså saknar Skatteverket möjlighet att göra riskbaserade urval avseende folkbokföring.

Folkbokförings- och kontrolluppgifter ligger till grund för annan myndighetshandläggning. Samtidigt förhindrar intern och extern sekretess kontroll av vilka uppgifter som det ursprungliga beslutet grundades på. Den arbetslivsrelaterade brottsligheten, såsom skattebrott i form av svart arbetskraft, människoexploatering och åsidosättande av arbetsmiljöregler, möjliggörs av att tillsynsansvaret är fördelat på olika myndigheter vilket försvårar en helhetssyn.

Ännu större möjligheter för kriminella gäng blir det om det handlar om branscher som inte kräver någon egentligen utbildning.

Organiserad brottslighet

Hemtjänst, personlig assistans, sophantering och byggbranschen har blivit viktiga branscher för den organiserade brottsligheten och för kriminella gäng. Det handlar om branscher där det avreglerats eller privatiserats i stor utsträckning och där kontroll och kontrollmöjligheter är bristfälliga.

När det handlar om att de kriminella kan tjäna stora pengar så för det i förlängningen också med sig en kamp om möjligheterna att tjäna pengar. Det kan i sin tur ge upphov till kriminella konflikter med konfrontationer och gängvåld. Ju mer pengar det handlar ju större risk för våldsamma konflikter.

Läs mer:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!