Gängvåldets orsaker – misslyckad narkotikapolitik

En narkotikapolitik som misslyckats med konsekvenser i form av ett omfattande narkotikamissbruk med ett stort antal öppna drogscener, kriminella gäng och organiserad brottslighet. Samtidigt ska det nämnas att Sverige har en mycket låg konsumtion av narkotika jämfört med de flesta andra länder. Men väldigt många svenskar avlider av narkotikaöverdoser. Antalet narkotikarelaterade dödsfall är näst flest per capita i EU.

I många städer säljs narkotikan i princip helt öppet på så kallade öppna drogscener. Bara i
Stockholm finns ett 60-tal sådana försäljningsplatser med Sergels Torg som den mest ökända sedan 50 år tillbaka (Länssamarbetet för ANDT-frågor i Stockholms län, 2018). Sen 30 år tillbaka också är förbjudet att ha narkotika i kroppen har inte missbruket minskat. Ändå har ingen debatt förts på allvar om hur vi ska komma tillrätta med problematiken utan mantrat är fortfarande ”ett narkotikafritt Sverige”.

Problemet är också att det är den organiserade brottsligheten som förser landet med narkotikan och den vägen tjänar stora pengar. Under de senaste 60 åren har polis och åklagare haft stora problem att komma tillrätta med denna brottslighet. En del av de kriminella nätverk som dominerade narkotikasmugglingen i Sverige på 1970-talet fortsätter än idag med samma verksamhet.

Förändrad narkotikapolitik

Istället har makthavarna gång efter annan hävdat att denna typ av brottslighet ska ”prioriteras”, ofta till och med ”prioriteras högt”. Eftersom ingen vet vad detta betyder i verkligheten har denna brottslighet kunnat förvärras år efter år med enormt mänskligt lidande som följd. Resultatet är en massa personkontroller som allvarligt skadar människors förtroende för polisen och leder till mer våld.

I dagsläget är en stor del av de dödsskjutningar som förekommer i Sverige troligen narkotikarelaterade. Fler kan dock kopplas till bedrägerier. Narkotikans roll för våldet mellan och i gängen är sannolikt överdriven. Att det används förhållandevis lite narkotika i Sverige samtidigt som gängvåldet är omfattande i framförallt Stockholm är ett tecken på det. Länder med et mycket större bruk av narkotika som exempelvis Danmark har idag en lägre nivå på våldet bland de kriminella gängen.

Det är helt klart att det behövs en förändrad narkotikapolitik i Sverige som fokuserar på vård av missbrukare istället för på straff av missbrukare. En avkriminalisering av eget innehav och eget bruk är nödvändigt för att kunna genomföra en sån politik. Bieffekter är sannolikt minskat våld bland gängen, minskad inkomster för gängen och minskad narkotikarelaterad dödlighet.

Läs mer:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!

Ett svar på “Gängvåldets orsaker – misslyckad narkotikapolitik”

  1. Det är för mig en något vansklig slutsats att avkriminalisering av eget bruk (som jag förvisso inte har något emot eftersom jag starkt ogillar att slå på dem som redan ligger) skulle påverka brottslighetens omfattning som sådan. Avkriminaliseringen skulle knappast minska konsumtionen och därigenom inte heller handelns attraktivitet.

    Legal handel av lättare droger (som jag är emot då jag tror den oundvikligt skulle öka konsumtionen) skulle däremot förmodligen förändra gängkriminalitetens natur. Sannolikt skulle dock nya utkomstmöjligheter sökas och det tämligen framgångsrikt. Maffian i USA ”överlevde” legaliseringen av alkohol…

    Orsakerna till brottslighet ligger, som jag ser det, mycket djupare än i de brottsobjekt den för kortare eller längre tid nyttjar.

Kommentarer är stängda.