Fiskelägesbygden besegrade storstaden

Bollklubben Häcken (BK Häcken) är för tillfället Göteborgs framgångsrikaste och bästa fotbollslag både på herrsidan och damsidan. Herrarna har i år spelat i Champions League men har precis blivit utslagna av ett fotbollslag från Färöarna, Klaksvíkar Ítróttarfelag (KÍ). Det är vad jag förstår inte annat än ett fiasko för BK Häcken. Desto större framgång för KI som i nästa omgång ska möta norska Molde. Häcken hamnar istället i Europa League där de ska få möta förloraren i dubbelmötet mellan Galatasaray (från Istanbul i Turkiet) och Zalgiris (från Vilnius i Litauen).

KÍ kommer från en liten ort, Klaksvík, på en av Färöarna nordligaste öar, Borðoy. Klaksvík har 4 500 invånare och är Färöarnas största fiskeläge tillika nästa största tätort. Borðoy har omkring 4 900 invånare. Det är hemmahamn för ett stort antal fiskebåtar. däribland två av Nordens största fiskebåtar, KG 689 Norðborg och KG 690 Christian í Grótinum (som är en systerbåt till den största svenskägda fiskebåten i Danmark, S 264 Astrid).

Klaksvík, Borðoy. Bild: Erik Christensen Licens: CC BY-SA 3.0

Göteborg har cirka 600 000 invånare så det är betydligt större än Klaksvík vilket förstås alla vet. BK Häcken är dock precis som Klaksvíkar Ítróttarfelag ett ö-lag då de hör hemma på Hisingen. Hisingen har cirka 150 000 invånare. 

Läs mer om fotboll.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!