Två väldigt olika nybyggda hus i skärgården

Den gångna helgen var jag runt på de olika öarna i Öckerö kommun på grund av den konstrunda som går under namnet Konstvågen. Jag besökte ett flertal konstnärers visningar av konst av olika slag tillsammans med min fru, träffade och besökte vänner.

Med några vänner kom vi att diskutera arkitektur och det fina hus på Rörö som min bror Albert Svensson ritat såväl som det hus i Lorensbergs villastad bakom Konstmuseet som han ritat kom upp i diskussionen.

Men även ett annat skärgårdshus som vännerna tipsade oss om kom upp. Inte för att det var fint utanför att det var anskrämligt och högre än vad som egentligen är tillåtet på den plats där det ligger. Huset har kunnat bli så högt genom att utnyttja luckor och hål i byggreglerna. Det ska vara ritat av Wingårdh. Ett passande namn på huset är plåtskrället.

Skärgårdshus

Det hus min bror ritat på Rörö är ett klassiskt skärgårdshus som framstår som ett av de vackraste på ön. Det ser ut som om det alltid stått på platsen. Beställaren verkar dock inte riktigt ha förstått vad han fått då han byggt riktigt fula plan kring altanerna han byggt runt huset och konstruerat en gång av skifferplattor till huset från vägen som helt bryter mot husets stil. Huset är vackert men runtomkring bygger ägaren saker som är fula.

Plåtskrälle

I det andra fallet, med Wingårdhs hus på Hönö, så passar det överhuvudtaget inte in i skärgårdsmiljön. Det ligger dessutom bredvid några andra hus som inte heller är så snygga eller skärgårdsmässiga. De förstärker varandra och skapar gemensamt en rejält ful miljö. Fönstren med sina olika storlekar och osymmetrisk placering förstärker fulheten ytterligare.

Dessutom skymmer det utsikten för andra fastigheter genom sin överdrivna höjd. Det är ett hus som bevisar att modernt ofta inte är så snyggt. Utan istället rejält fult. Tyvärr var det svårt att få bilder ur flera vinklar då andra hus döljer huset när en försöker titta på det från andra håll. Men baksidan (framsidan?) är ändå fulare genom en nästan total avsaknad av fönster.

Läs mer om arkitektur.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!