Intressant nytt initiativ kring sociala medier

Några personer på vänsterkanten har bildat Kamratdataföreningen Konstellationen med följande målsättning:

  • främja och tillhandahålla fria och öppna verktyg och digitala plattformar
  • sprida information och bedriva utbildningsverksamhet
  • verka för demokratisk medlemsstyrning av verktyg och plattformar

Fria och demokratiska sociala medier

Anledningen till att de bildat föreningen är de stora nätbolagens, Meta (Facebook, Instagram, WhatsApp), Google, X (före detta Twitter) osv, allt mer ökade makt. De menar att de som är aktiva i progressiva sociala rörelser behöver ta tillbaka makten över sin egen kommunikation. Det är ett förståeligt resonemang som jag kan hålla med om. Det är också något som är lättförståeligt. En av deras tankegångar är att det kan ske genom fria programvaror och verktyg.

Mastodon

Men det kräver enligt Konstellationen också demokrati och medlemsstyrning. Det är också vettigt. Varför exemplifierar de med utvecklingen för ett par Mastodoinstanser som plötsligt lades ner på grund av personliga stridigheter och konflikter:

Det finns ordentligt med exempel på enskilda individer som driver plattformar och servrar för att de tycker att det är kul och meningsfullt. Behovet av engagerade och eldsjälar kommer fortsätta finnas. Men ju mer folk blir beroende av att plattformarna fortsätter att fungera, desto viktigare är det att plattformarna styrs demokratiskt och att den ekonomiska bördan kan delas på ett bra sätt.

Mastodon är ett fritt, öppet och decentraliserat socialt nätverk som har fått ett rejält uppsving på senaste tiden. Det påminner en del om Twitter i det att det är som en microblog-plattform och gränssnittet är snarlikt. Mastodon består av tusentals servrar eller instanser som pratar med varandra. Det finns även gott om lokala instanser på ett specifikt språk. Det finns en handfull svenska instanser. (Mer finns att läsa här om Mastodon).

På kort tid har några större lokala instanser lagt ner. Den svenska instansen mastodon.se annonserade att de stänger ner instansen på grund av personliga skäl kopplad till en politisk diskussion om instansregler och domänblockeringar.

En annan instans som nyligen annonserat att de ska stänga ner är den australiensiska instansen mastodon.au på grund av ett personligt gräl.

Alldeles oavsett om man tycker admins gjort rätt eller fel så är det uppenbart att det inte är bra för användarna på de instanserna. Hela Mastodon är uppbyggt på att det ska gå att hantera att instanser lägger ner och att man får flytta över till en annan instans. Men det är besvärligt och jobbigt. Om instanserna vore drivna av en grupp människor på ett demokratiskt och strukturerat sätt, så kunde det bli mindre stökigt.

Spejset

Föreningen Konstellationen driver för närvarande en Mastodoninstans som de kallar Spejset. Det är idag en liten instans med bara 81 medlemmar men de kan kommunicera med alla användare på alla Mastodoninstanser. De har dock många funderingar på andra tjänster som de skulle kunna driva:

  • Eventplattformar – Facebook är fortfarande använtbart för att skapa events. Exempel på andra lösningar man kan hosta själv: Mobilizon
  • Pixelfed – Ett federerat alternativ till Instagram. Läs mer här.
  • Bloggar – Se till att ha reklamfria enkla bloggar där vänsterfolk kan blogga. Exempel: WriteFreelyWordPress
  • Poddar – Reklamfri och gratis poddplattform. Exempelvis Castopod eller Funkwhale.
  • Forum – Ibland krävs det klassiska forum. Exempel: Discourse.
  • E-postserver och E-postlistor – Som Robin Zachari på Skiftet skrivit så är e-post ett utmärkt sätt att kommunicera på.
  • Matrix-chatt – Ett alternativ till Messenger eller WhatsApp. Bra krypterat. Läs mer här eller på Wikipedia.
  • XMPP – Ett alternativ till Messenger eller WhatsApp. Tidigare känt som Jabber. Läs mer här eller på Wikipedia.
  • Fillagring – Viktigt att kunna lagra filer online. Alternativ till Google Drive. Exempel: CryptPadNextCloud
  • Enkäter, kalkylark, ordbehandling – Idag använder många Google Drive och dess verktyg för att skriva, skapa kalkylark, göra formulär, osv. Exempel: CryptPadNextCloud eller Etherpad.
  • Framadate – Alternativ till Doodle för att bestämma datum. Läs mer här
Nya Mediafonden

Konstellationen har fått stöd från Nya Mediafonden tillsammans med flera andra initiativ som Klimatgranskaren, Nyhetsbyrån Järva, Samesystrar, Galdem-A-Talk, Krakel, Värdet av pengar (Radio åt alla) och Last Night in Sweden.

Nyhetskartan

Jag själv har varit inblandad i starten av Nyhetskartan.se som är en sajt för att sprida alternativa nyheter till fler läsare. Det är en automatiserad sajt som med hjälp av RSS-flöden sammanställer och presenterar nyheter från mer än 130 olika vänstersajter som länkar till dessa sajter.