Höstspurt i allsvenskan

Vi har precis gått in i september och de närmaste månaderna kommer vi att få bevittna höstspurten i såväl herr- som damallsvenskan vilka båda har nio omgångar kvar.

Herrallsvenskan

I herrallsvenskan har det utkristalliserat sig tre lag som kommer att göra upp om medaljerna av den ädlaste valören. Det är Elfsborg med 48 poäng, Malmö FF med 45 och Häcken med 44.

IF Elfsborg

En hel del talar också för att Elfsborg kommer att behålla förstaplatsen ända in i kaklet. Laget besitter en härlig blandning av mer erfarna spelare och hungriga ungtuppar. I de bakre linjerna fungerar veteranerna Johan Larsson och Sebastian Holmén som ett effektivt försvarslås.

Mittfältet bärs upp av de snabba samt bollskickliga ungdomarna Alexander Bernhardsson, Jacob Ondrejka och Jeppe Okkels. Framåt slutligen roterar mycket kring islänningen Svein-Arne Gudjohnsen, vilket framför allt är en hyperstark boxspelare.

Därtill har man ett perfekt sparkapital på bänken i form av den målfarlige veteranen Per Frick. En viktig faktor är dessutom att det inte vidtagits några stora förändringar inom truppen under den nu pågående serien.

Malmö FF

Skuggar gör Malmö FF. Till Malmös fördel måste sägas att det är den allsvenska klubb med klart störst ekonomiska muskler, efter många säsonger med Europaäventyr, Laget inledde också årets allsvenska suveränt med sex raka segrar och Isaac Kiese Thelin i en osedvanlig målform. Därefter har dock maskineriet stundvis hackat betänkligt där inte minst Thelins målskytte kärvat påtagligt.

Ett svårt avbräck är dessutom att mittfältsdirigenten Anders Christiansen på grund av hjärtproblem är borta för resten av säsongen. En nackdel för Malmö är även att det varit en hel del förändringar i truppen mitt under seriens gång, men tillskottet av landslagsmeriterade Pontus Jansson i de bakre linjerna är självklart en förstärkning.

BK Häcken

Häcken erövrade förra året sitt första SM-guld men det är inte sannolikt att man nu återupprepar den bravaden. Tappet av Benié Traoré, vårens stora målskytt och succéspelare, är kännbart. Till det måste läggas att även det andra kedjeässet, Ibrahim Sadig är på väg bort från klubben. Skadan på Simon Gustavsson sätter därtill ner det annars så spelskickliga mittfältet och försvaret har från och till sviktat betänkligt.

Bottenstriden

I bottenstriden har storklubbarna IFK Göteborg och AIK nu fått fastare mark under fötterna, Fighten om vem som ska få kvalspela eller få direkt respass kommer istället att utkämpas mellan Sirius och Degerfors. Degerfors befinner sig för tillfället under strecket men uppvisar en bättre dagsform än Sirius. Slutligen är Varberg redan hopplöst avhängt.

Damallsvenskan
Bk Häcken

I damallsvenskan har Häcken tagit ett bastant grepp med tre poängs ledning och en match mindre spelad än tvåan Linköping och med trean Hammarby hela sju poäng bakom.

Mittfältsmotorn Elin Rubensson agerar med stärkt självförtroende efter sin formidabla VM-insats och kedjespelarna Anna Avnegård och Rosa Kafaji sprudlar säkerligen av revanschlust, för att visa förbundskapten Peter Gerhardsson att han begick ett misstag när han inte tog ut dem i VM-truppen.

Dessutom vill sannolikt burväktaren Jennifer Falk visa att hon minst av allt gett upp kampen om att vara förstemålvakt i det svenska landslagsmålet,

Övriga lag

Såväl Linköping som Hammarby besitter mycket talang och spelskicklighet, men uppvisar inte riktigt samma stabilitet som Häcken. Nästa år kommer dock troligtvis dessa lag bli än farligare. Fjolårets svenska mästare, Rosengård, är emellertid redan avhängt från all segerdiskussion.

Caroline Segers hittills skadedrabbade säsong har här utgjort en kännbart avbräck. I botten är Kalmar – med blott tre poäng – hopplöst avhängt. Brommapojkarna, Örebro och Uppsala krigar i sin tur om att undvika den andra direkta degraderingsplatsen och – liksom i herrallsvenskan – återfinns även här en kvalplats.

Anders Karlsson

Läs mer om fotboll

Liked it? Take a second to support Anders Karlsson on Patreon!
Become a patron at Patreon!