Fifflarna – Folksamdirektören

Folksam hade under slutet av 1980-talet riktat in sig på kreditförsäkringar och gick i borgen för lån som banker och kreditinstitut beviljat. Kraschen på fastighetsmarknaden innebar att en hel del krediter inte kunde lösas in. Folksam förlorade miljardbelopp, men en del av förlusterna berodde inte bara på dåliga affärer.

En nästan osannolik muthärva gällde filmbolaget Fontana Film med ett aktiekapital på då minsta möjliga summa, 50 000 kronor. Trots det lyckades bolaget av banker och finansbolag låna sammanlagt 36,5 miljoner dollar. Filmbolaget köpte till underpris obetalda sjukhusräkningar från olika sjukhus i USA och avkrävde sedan amerikanska försäkringsbolag ersättning motsvarande räkningarnas fulla belopp. De påstod att vinsten skulle användas för att producera filmer.

Folksam hade av sin egen kreditchef Tom Westerberg garanterats att lånen skulle betalas av filmbolaget (kreditåterförsäkring). Som tack för hjälpen fick kreditchefen mutor av filmbolaget på cirka 4,2 miljoner kronor. En hel del mutpengar fördes in på ett konto på skatteparadiset Jersey. Fontana betalade förstås ingenting på lånen.

Folksams kreditchef dömdes 1993 till fem års fängelse i Huddinge tingsrätt för mutbrott och grov trolöshet mot huvudman. Dessutom dömdes han till att återbetala mutorna på 4,2 miljoner. Filmbolagsdirektören Tom Ivering dömdes för bland annat bestickning och bokföringsbrott till sex års fängelse.

Brotten hade kopplingar till restaurangmaffian och Uppsalamaffian liksom Göta Finans-härvan. Uppsalamaffian låg i början av 1990-talet bakom en rad grova brott, bland annat bedrägerier och olaglig inkassoverksamhet.

  1. Fifflarna – Seth Roland Arnér och Göta Finans
  2. Fifflarna – Björn Hedstig och Göta Finans
  3. Uppsalamaffian – från våldsbrott till ekonomiskt fiffel
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!