Skjutningar och bomber i Norrköping kopplade till Istanbul

Under sommaren och hösten har det varit en lång rad skjutningar och andra våldsdåd i Norrköping. Det har nu visat sig att flera av våldsdåden, men inte alla, har en koppling till den interna konflikten i den kurdiska rävens kriminella nätverk, Nätverk Foxtrot.

Natten mellan 24 och 25 juli skedde skottlossning i centrala Norrköping. En port skadades. Natten mot torsdag den 27 juli inträffade en explosion i ett flerfamiljshus på Slottsgatan i centrala Norrköping. Minst två personer skadades av glassplitter. De materiella skadorna på fastigheten blev stora. Eventuellt var bomben riktad mot Adnan Osmanovic som har koppling till de män som besköts i Istanbul den 5 september.

Den 5 september besköts en grupp på 5 män på ett café i Istanbul. Alla fem sköt tillbaka och har gripits av turkisk polis. 4 av de gripna, Richard Icho Markous, Mevludin Mehonjic, Elvir Mutic och Salah Al-Zubeidi, är från Norrköping. Även den femte mannen är svensk.

Hot mot anhöriga

Den 8 september skedde det en ny explosion i centrala Norrköping. Oklart vem den var riktad mot. Elvir Mutics mamma fick sin lägenhet i Hageby beskjuten den 14 september. På grund av att släktingar till de kriminella utsätt för våld har människor blivit oroliga i Norrköping. En politiker som är släkt med en av de gripna i Istanbul har för sin del lämnat politiken. Hoten mot närstående och släktingar blir på så sätt ett hot mot en massa människor.

3 personer, två kvinnor och en man har häktats som misstänkta i samband med Hagebyskjutningen. De är alla häktade för försök till mord och grovt vapenbrott. De fyra är Os@m@ G@li, L*jla S*lmanov#c och Sar@ Br@m. Alla de häktade är från Skåne. Dessutom är också en 17-årig flicka misstänkt för vapenbrott.

15 september utsattes en bostad på De Geersgatan i Eneby, Norrköping, för beskjutning. På adressen är Salah Al-Zubeidi skriven. Flera skotthål påträffades i väggar och fönster.

Läs mer: