Gängland Stockholm – nätverk Foxtrot (kurdiska räven)

Nätverk Foxtrot är enligt Aftonbladet vad polisen kallar det nätverk som sen lång tid tillbaka existerat kring den man som går under namnet Kurdiska räven (foxkurdish). Kurdiska räven har sedan hösten 2020 varit internationellt efterlyst för synnerligen grovt narkotikabrott, men han greps nyligen i Turkiet. I nätverket ingår flera av ledarens släktingar. Sammanlagt handlar det om  ett tiotal individer, de flesta mellan 25 och 35 år gamla.

Mannen som alltså kallade sig foxkurdish på den krypterade chattjänsten Encrochat är en 34-årig man från Uppsala vid namn Rawa Majid. Sen 2019 har han vistats i irakiska Kurdistan och Turkiet och lett den kriminella verksamheten därifrån. Han flydde dit efter att fler andra gripits i en narkotika- och penningtvättshärva och efter att han kusin blivit dödad. Han är tidigare dömd till åtta års fängelse för grovt narkotikabrott och misshandel vid olika tillfällen.

Mannens encronamn förekommer tre stora brottsutredningar i Stockholm varav en är utredningen av kidnappningen av rapparen Einar. Dessutom nämns han i en utredningen som ledde till ett åtal om vapenbrott för två av de personer, Sikandar Afridi och Adem Kuzey, som åtalats för inblandning i kidnappningen. I det aktuella ärendet greps en hel familj. Föräldrarna i familjen dömdes för vapenbrott till korta fängelsestraff. Båda dessa ärenden har kopplingar till Vårbynätverket.

Narkotikabrottslighet

Ett tredje ärende rör en stor narkotikahärva där Rawa Majid är en av de misstänkta. Han är häktad i sin frånvaro som misstänkt för synnerligen grovt narkotikabrott. Dessutom har han länge varit  internationellt efterlyst via Interpol på grund av detta brott. Han greps av turkisk polis i april 2022.

Sex personer har redan dömts i det aktuella narkotikaärendet. Däribland Rawa Majids far och mor samt två andra pensionärer och två stycken knarkkurirer vid namn André Lindeberg och Sebastian Ottesen. En av dem greps i ett hotellrum med flera kilo narkotika och över en miljon kronor i kontanter. Den andre greps i samband med att polisen hittade 100 kilo cannabis i ett garage i Åkersberga. De två knarkkurirerna dömdes bägge två till sju år fängelse för synnerligen grovt narkotikabrott. Fem andra män har åtalats.

Penningtvätt

Mamman och pappan dömdes för grovt penningtvättsbrott till villkorlig dom på grund av att de hanterat stora mängder kontanter. Hemma hos mamman hittades en massa pengar kontanter och dessutom guldsmycken till stora värden. Hon har också skulder till kronofogden efter att ha arbetat samtidigt som hon varit sjukskriven. Även hos pappan hittades stora summor i kontanter vilka han int kunnat spar ihop på sin knappa inkomst i form av bostadsbidrag och pension från Irak. Det gick inte att bevisa att de varit inblandade i själva narkotikahandeln och de friades för narkotikabrott.

De två tidigare ostraffade pensionärerna som är 68 respektive 78 år gamla och tidigare helt ostraffade drogs in i det hela då de är vänner till den 56-åriga mamman. De ska på olika sätt ha hjälpt henne att förvara och räkna de pengar som kommit in. Enligt Aftonbladet hittades flera dyrbara smycken och klockor hemma hos den 68-årige mannen. En glasskiosk i Uppsala fungerade som tvättinrättning för pengarna som tjänades på narkotika. Kiosken sköttes av 78-åringen medan bokföringen sköttes av 68-åringen. Båda de äldre männen dömdes i februari till villkorligt och dagsböter för grovt penningtvättsbrott.

Fyra av de 5 övriga män som åtalades är bland annat åtalade grovt narkotikabrott, Haydar Abdulla, Yasin McHater, Hadiar Nazar Gli och Daniel Farokhizadeh. Enligt åklagaren har de innehaft och sålt stora mängder narkotika, drygt 5 kilo kokain, närmare 15 kilo amfetamin, 2,7 kilo MDMA, 4 669 MDMA-tabletter, 20 650 ecstasy-tabletter, 810 gram heroin, drygt 5,6 kilo cannabis och 6 kilo hasch. MDMA är samma sak som ecstasy men ofta är de tabletter som säljs som MDMA spetsade med koffein, amfetamin, hallucinogener och ibland innehåller de inget MDMA alls utan är amfetamintabletter.

Vapenbrott och våld

Två av männen, Haydar Abdulla och Yasin McHater åtalades också för grovt vapenbrott. Daniel Farokhizadeh åtalades även för grovt vapenbrott, brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor vi ett annat tillfälle. Den femte mannen, Nabil Hajjaj, åtalades för grov penningtvätt då han greps med 1 258 500 kronor i en ryggsäck. Även dessa fem män har kunnat kopplas ihop med identiteter på encrochat.

Haydar Abdulla dömdes till fängelse i 9 år och 6 månader, Daniel Farokhizadeh fick 8 år och 6 månader, Haidar Gli åkt på 7 års fängelse medan Yasin McHater fick 6 års fängelse. Nabil Hajjaj frikändes.

Ett annat fall med narkotikahandel som kan kopplas till Rawa Majid och nätverk Foxtrot är fallet med idrottsledaren som dömdes till ett långt fängelsestraff.

Enligt uppgifter i Aftonbladet ska gymmordet i Stockholm ha utförts av en inhyrd mördare på uppdrag av personer i nätverk Foxtrot. Den som skulle mördas var en högt uppsatt medlem i Bandidos MC. Men han undkom och istället dog en helt oskyldigt man som försökte stoppa skytten. I media har det tidigare stått att det handlat om ett kriminellt nätverk med koppling till Upplands-Bro som är kopplat till mordet. I konflikten med Bandidos har nätverk Foxtrot varit allierade med nätverk Zero och Bro-nätverket.

En släkting till Rawa Majid vid namn Deldar Koshravi är dömd till ett längre fängelsestraff för grova knark- och vapenbrott. Släktingen avtjänar sitt straff på Kumlaanstalten men har enligt Aftonbladet nyligen dömts för att inifrån murarna har fortsatt med kriminell verksamhet. I avlyssnade samtal har han haft kontakt med Rawa Majid och avhandlat narkotikaskulder inklusive våldsanvändning i samband med detta. Koshravi är dessutom kopplad till en stor narkotikahärva i Östersund.

Läs mer:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!