Våldsvågen i Stockholm och Uppsala började i Istanbul

Den nya våldsvågen i Stockholm började med ett våldsdåd i stadsdelen Maslak i Istanbul den 6 september. Två okända makserade personer på motorcyklar öppnade eld mot en grupp personer på ett kafé. Som svar på detta sköt flera personer som befann sig på kafét tillbaka mot männen på motorcyklarna.

Kaos uppstod när cafébesökarna och angriparna engagerade sig i en kort eldstrid. Angriparna flydde dock snabbt från platsen. En 37-årig azerbajdzjansk medborgar, som råkade befinna sig på kaféet under den väpnade konfrontationen fick skador på sin vänstra arm och ben. Han fördes omedelbart till sjukhus men verkar inte ha några livshotande skador.

De gripna

Gruppen från kaféet gick efter skjutningen in en minibuss och lämnade området. Minibussen visade sig vara registrerad på en svensk medborgare identifierad som I.A. (33) lokaliserades i området Ayazaga. Därefter greps minibusschauffören K.K.,47, och de svenska medborgarna Richard Icho Markous (23), Mevludin Mehonjic (31), Elvir Mutic (22) och Salah Al-Zubeidi (24) från Norrköping samt Harris Österdahl (30, Vinstanätverket), av polisen.

Antalet häktade steg till sju efter att den svenska medborgaren Setalla M.A.S. (21), greps under polistillslag i stadsdelarna Basaksehir och Sariyer. Några av svenskarna anses enligt media vara kopplade till det kriminella nätverket Foxtrot. Mamman till Elvir Mutic har tidigare fått sin lägenhet i Hageby, Norrköping beskjuten.

Under husrannsakan i de misstänkta personernas hem och fordon hittade polisen två otillåtna skjutvapen, en betydande mängd ammunition, luftgevär, pistoler och olika narkotika. De häktade personerna uppgav till polisen att de inte hade någon som helst kännedom vom vilka som sköt mot dem.

Intern konflikt

Skjutningen i Istanbul anses vara den första våldshandlingen i en intern konflikt inom Foxtrot-nätverket och har lett till ett flertal våldsdåd i Sverige. Flera skjutningar och flera sprängningar. Sammanlagt har sex personer dött i skjutningar i Stockholm och Uppsala sen den 7 september.

De flesta av dessa skjutningar anses vara kopplade till konflikten i nätverk Foxtrot. Konflikten är mellan två personer som tidigare stått varandra nära, Rawa Majid som kallas kurdiska räven och Ismail Abdo som i media kallas jordgubben. Namnen kurdiska räven och jordgubben kommer från alias de två använt på olika krypterade chattar.

Vilken sida av den interna konflikten de gripna i Turkiet återfinns på är inte känt. Rawa Majid (den kurdiska räven) tycks samtidigt åtnjuta beskydd av den turkiska polisen.

Läs mer:

 

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!