Nätverk Foxtrot – expansiv knarkgrossist

Nätverk Foxtrot är enligt Aftonbladet vad polisen kallar det nätverk som sen lång tid tillbaka existerat kring den man som går under namnet Kurdiska räven (foxkurdish). Kurdiska räven har sedan hösten 2020 varit internationellt efterlyst för synnerligen grovt narkotikabrott, men han greps nyligen i Turkiet. I nätverket ingår flera av ledarens släktingar. Sammanlagt handlar det om ett tiotal individer, de flesta mellan 25 och 35 år gamla.

Mannen som alltså kallade sig foxkurdish på den krypterade chattjänsten EncroChat är en 34-årig man från Uppsala vid namn Rawa Majid. Sen 2019 har han vistats i irakiska Kurdistan och Turkiet och lett den kriminella verksamheten därifrån. Han flydde dit efter att fler andra gripits i en narkotika- och penningtvättshärva och efter att han kusin blivit dödad. Han är tidigare dömd till åtta års fängelse för grovt narkotikabrott och misshandel vid olika tillfällen.

Ett annat alias som Rawa Majid tros ha använt i flera olika sammanhang är Animal eller Animal NR 1. Det framgår också tydligt i olika utredningar att Bronätverket och Zeronätverket i Jordbro är allierade med Nätverk Foxtrot. Om inte annat har det framgått i samband med de många våldsdåd som begåtts under konflikterna med Bandidos MC och Dalennätverket. Dalennätverket är en konkurrerande narkotikagrossist.

Rawa Majid greps av turkisk polis i april 2022 men köpte sig ett turkiskt medborgarskap. Han släpptes därefter fri. Detta trots att han efterlysts av Sverige. Turkiet utvisar dock inte turkiska medborgare. Hans skyddas med andra ord av den turkiska staten och fortsätter att begå brott i Sverige.

Narkotikagrossist

Nätverk Foxtrot har expanderat som grossist genom att söka kontakter med lokala nätverk och langare som de sen försett med narkotika. Lokala nätverk de sökt kontakt med har hittats i Östersund, Sundsvall, Skaraborg och Värmland.

Central för denna expansion har bland annat Majids släkting Deldar Koshravi och en man vid namn Gino Karlsson varit. Vid sådana tillfällen har de också hamnat i konflikt med andra nätverk, både lokala sådana i städer som exempelvis Sundsvall och Härnösand men också med grossister som Bandidos MC och Dalennätverket.

Narkotikabrottslighet

Rawa Majid och Nätverk Foxtrot förekommer i flera narkotikaärenden med kopplingar till olika delar av Sverige.

Uppsala

Ett ärende rör en stor narkotikahärva i Uppsalatrakten där Rawa Majid är en av de misstänkta. Han är häktad i sin frånvaro som misstänkt för synnerligen grovt narkotikabrott. Dessutom har han länge varit  internationellt efterlyst via Interpol på grund av detta brott.

Sex personer har redan dömts i det aktuella narkotikaärendet. Däribland Rawa Majids far och mor samt två andra pensionärer och två stycken knarkkurirer vid namn André Lindeberg och Sebastian Ottesen. En av dem greps i ett hotellrum med flera kilo narkotika och över en miljon kronor i kontanter. Den andre greps i samband med att polisen hittade 100 kilo cannabis i ett garage i Åkersberga. De två knarkkurirerna dömdes bägge två till sju år fängelse för synnerligen grovt narkotikabrott.

Mamman och pappan dömdes för grovt penningtvättsbrott till villkorlig dom på grund av att de hanterat stora mängder kontanter. De två tidigare ostraffade pensionärerna dömdes till villkorligt och dagsböter för grovt penningtvättsbrott. Fyra andra män dömdes till långa fängelsestraff. Haydar Abdulla dömdes till fängelse i 9 år och 6 månader, Daniel Farokhizadeh fick 8 år och 6 månader, Haidar Gli åkte på 7 års fängelse och Yasin McHater fick 6 års fängelse.

Ett annat fall med narkotikahandel som kan kopplas till Rawa Majid och nätverk Foxtrot är fallet med idrottsledaren som dömdes till ett långt fängelsestraff. I ytterligare ett fall är en släkting till Rawa Majid vid namn Deldar Koshravi dömd till ett längre fängelsestraff för grova knark- och vapenbrott.

Koshravi avtjänar sitt straff på Kumlaanstalten men har enligt Aftonbladet nyligen dömts för att inifrån murarna har fortsatt med kriminell verksamhet. I avlyssnade samtal har han haft kontakt med Rawa Majid och avhandlat narkotikaskulder inklusive våldsanvändning i samband med detta.

Östersund och Värmland

Nätverk Foxtrot och Rawa Majid har också kopplingar till en stor knarkhärva i Östersund. I härvan dömdes en stor mängd personer, totalt 40 stycken. De flest var kunder i Östersund som dömdes för ringa narkotikabrott. Men några fick lite länger straff.

En av de dömda var Gino Karlsson som kan kopplas till Nätverk Foxtrot och en annan var Derrick Gihuri från den lokala gruppen i Östersund som fick det längsta straffet, 4 års fängelse. Gino Karlsson tycks ha varit Nätverk Foxtrots kontaktman för nätverket i Östersund.

Östersundsärendet kan också kopplas till ett narkotikaärende i Värmland där en lokalt nätverk fått sin narkotika från Nätverk Foxtrot. Tre män i det värmländska nätverket dömdes våren 2022.

Stockholmsområdet

Gino Karlsson förekommer också i andra narkotikaärenden. I januari 2022 dömdes han till 4 års fängelse i ett omfattande mål med ANOM-bevisning kring narkotikahantering i Solna. Han fick bara 2 år i tingsrätten men det höjdes till 4 år i hovrätten. En man vid namn Hirboud Moradi fick fängelse i 6 år och Aron Efrem dömdes till fängelse i 3,5 år. Gino Karlsson dömdes även 2016, 2020  för grova narkotikabrott.

I december blev det också åtal för omfattande narkotikabrott i bland annat Älvsjö och Lidingö samt Sollentuna och Hägersten. Fem personer åtalades för narkotikaärendena med koppling till Lidingö och Älvsjö.

I förundersökningarna om de sistnämnda brotten förekommer också material som diskuterar mordet på en medlem i Headshotligan (HSL) och en eventuell hämnd på en de som dömts för mordet på Årstabron.

I förundersökningarna om de sistnämnda brotten förekommer diskussioner om att hämnas på Abdul Ghaffar Haleem och hans sammansvurna för mordet på Sascha Dalgärd Viklund på Årstabron. En de som förekommer i dessa diskussioner är en person som använder aliaset Ghost.

Aliaset Ghost förekommer också i ett annat rättsfall om ett mordförsök. I den förundersökningen förekommer också chattar där mordet på Christopher Caamano Aoun från Headshotligan (HSL) i januari 2022 diskuteras.

Eventuellt rör det sig om en medlem i Filterlösa Grabbar (FLG) vid namn Abdirizaq Olol Yusuf var smeknamn är Ghost. I chattarna framstår Ghost som en högt uppsatt person i Rawa Majids organisation, dvs Nätverk Foxtrot.

I ett annat ärende med två kvinnor som dömts för grovt narkotikabrott förefaller leverantören också ha varit Nätverk Foxtrot.

Skaraborg

Det senaste är att Nätverk Foxtrot också etablerat sig som och varit leverantör till narkotikaligor i Skaraborg. Polisen ska enligt Expressen ha pågående utredningar som totalt sett rör 21 misstänkta personer. Härvorna är kopplade till flera orter i området såsom Skövde, Tibro, Kvänum, Töreboda, Mariestad och Skara.

I två stora pågående narkotikautredningar är hittills 13 personer misstänkta och häktade för narkotikabrott av olika grader. Dessutom åtalades nyligen åtta personer för vapenbrott och narkotikabrott. Dessa tre utredningar ska ha direkta kopplingar till Nätverk Foxtrot.

Vapenhandel med mera

Förutom narkotikaärendena kan Nätverk Foxtrot också knytas till vapenhandel. Nätverket kunde dessutom utan några större problem fortsätt med sin kriminella verksamhet från fängelset. Bland annat kunde hans släkting Deldar Koshravi via så kallade relätelefoner styra vapen- och knarkhandel inifrån Kumlafängelset.

Förutom Koshravi dömde Ytterligare tre män dömdes till fängelse i samband med vapenhanteringen. De fick mellan 4 år och 5 månaders till 7 år och 2 månaders fängelse för synnerligen grovt vapenbrott och grovt narkotikabrott.

Rawa Majid förekommer dessutom i tre stora brottsutredningar i Stockholm varav en är utredningen av kidnappningen av rapparen Einar. Dessutom nämns han i en utredning som ledde till ett åtal om vapenbrott för två av de personer, Sikandar Afridi och Adem Kuzey, som åtalats för inblandning i kidnappningen. I det aktuella ärendet greps en hel familj. Föräldrarna i familjen dömdes för vapenbrott till korta fängelsestraff. Båda dessa ärenden har kopplingar till Vårbynätverket.

Våldsbrott
Konflikten med Dalennätverket

Det som inneburit mest uppmärksamhet för Nätverk Foxtrot och Rawa Majid är dock den våldsvåg som drabbat Stockholm under början av detta år med start under julhelgen.

En mängd våldsdåd mot Dalennätverket och deras allierade har utförts av personer som anlitats av Nätverk Foxtrot och Rawa Majid. Utförarna har dels tillhört Bronätverket eller Zeronätverket, dels har de varit inhyrda unga förmågor från andra kriminella nätverket.

Dalennätverket som bland annat tycks vara allierade med Farsta yngre har för sin del också utfört en mängd våldsdåd riktade mot Nätverk Foxtrot och deras allierade. Bland annat flera våldsdåd riktade mot familj och släkt till Rawa Majid.

Konflikten med Bandidos MC

Redan innan konflikten med Dalennätverket brakade lös så hamnade Nätverk Foxtrot i konflikt med Bandidos MC. Bland annat skedde ett mord utanför Bandidos lokal i Brandbergen då en helt oskyldig man mördades. Dessutom en bomb som beslagtogs på Centralstationen i Stockholm. Men det mest uppmärksammade dådet är det så kallade gymmordet i Stockholm.

I ett ärende förkommer också aliaset Ghost som har en koppling till Rawa Majid.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!