Årets bästa byggnad i Göteborg – nomineringar

Varje år får en byggaktör ta emot priset för ”årets bästa byggnadsverk” i Göteborg av kommunfullmäktiges ordförande. I år är sex byggnadsverk med i slutomgången inför att vinnaren ska utses.

Priset går till det byggnadsverk som bäst uppfyller kriterierna som Per och Alma Olssons satte upp för priset. I år har juryn valt att gå vidare med sex nominerade byggnadsverk som stod klara under 2022.

– Det är viktigt att uppmärksamma ny, bra arkitektur i Göteborg. Vi vet att det är något som engagerar göteborgarna, säger Johannes Hulter (S) i ett pressmeddelande. Han är ordförande för juryn.

Priset består av en plakett och 10 000 kronor som ska användas till konstnärlig utsmyckning eller annat som kan komma till glädje för andra. Bland senare års vinnare återfinns bland andra Brf Viva, Lindholmens tekniska gymnasium och Brudaremossens lakvattenbyggnad.

De nominerade är:
  • Ekmansgatan 5
    Byggaktör: TB-gruppen
    Arkitektkontor: Inobi och Albert Svensson
  • Fjällbo Park
    Byggaktör: Egnahemsbolaget
    Arkitektkontor: Radar arkitektur
  • Härlandatjärnskolan
    Byggaktör: Stadsfastighetsförvaltningen Göteborgs Stad
    Arkitektkontor: Fredblad arkitekter
  • Kaparen
    Byggaktör: Göteborgsfamiljen
    Arkitektkontor: Okidoki
  • Kvarteret Borgh
    Byggaktör: F O Peterson
    Arkitektkontor: Krook & Tjäder
  • Sannaparken
    Byggaktör: HSB Göteborg
    Arkitektkontor: What!
Per och Alma Olssons fond

Per och Alma Olssons fond för årets byggnad skapades genom en donation av grosshandlarparet 1926. Priset ska gå till den ”den byggherre som under nästföregående år färdigställt det eller de hus som visat sig bäst motsvara estetiska samt därjämte hygieniska och praktiska krav”. Priset började delas ut 1965.

Läs mer:

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!