Flera dömda efter skjutning i Hässleholm

Natten mellan den 2 och 3 oktober 2022 ägde en skottlossning rum på Skolgatan i centrala Hässleholm. Totalt åtta personer åtalades för inblandning. Hässleholms tingsrätt gick på åklagarens linje och anspg att brottsligheten är värd långa fängelsestraff. Fem av de åtalade dömdes. Tingsrättsdomen föll i juni 2023. På grund av säkerhetsskäl fick huvudförhandlingen, som omfattade flera dagar, hållas i säkerhetssal vid Göteborgs tingsrätt.

Hade brottet fullbordats så rådde det enligt tingsrätten ingen tvekan om att gärningsmannen hade dömts till livstids fängelse. Nu var det dock fråga om ett försöksbrott. Tingsrätten ansåg därför att straffvärdet skulle stanna vid 18 års fängelse för skytten samt de båda anstiftarna. Mot bakgrund av skyttens och den ena anstiftarens unga ålder, samt då de varit häktade med restriktioner, bestämdes påföljden för dessa dock till tre års sluten ungdomsvård.

Fängelsestraffet för den andra anstiftaren stannade vid 12 års fängelse. Tingsrätten har då beaktat att han nyligen dömdes för annan brottslighet. Övriga inblandade har dömts för medhjälp till försök till mord samt grovt vapenbrott.

Åklagaren presenterade en omfattande skriftlig bevisning bestående av avlyssnade samtal, textmeddelanden samt uppspelning av ljudfiler. Tingsrätten kom fram till att bevisningen inte var tillräckligt robust mot samtliga åtalade. Tre av dem frikändes därför. Övriga dömdes.

Åtalet beträffande framkallande av fara för annan ogillades i sin helhet. Tingsrätten uppgav sig ha förståelse för att situationen måste ha tett sig mycket obehaglig för de personer som befann sig i de angränsande lägenheterna, men ansåg inte det visat att de var utsatta för en sådan konkret fara som krävs.

Flera av de åtalade dömdes även för hantering av den automatkarbin som användes vid skjutningen.

Mord i gängkriminell miljö

Utredningen visade att gärningen har varit föremål för en noggrann planering och utförts i en gängkriminell miljö. Det har rört sig om att verkställa en beställning av ett mord där det förelegat ett klart motiv för brottet. Mordförsöket gällde flera tilltänkta offer. Den skjutne var hemmahörande på Gamlegården i Kristianstad där har ingår i en kriminell gruppering.

Det var enligt tingsrätten en mycket våldsintensiv gärning med ett mycket farligt vapen på allmän plats med stora risker för att allmänheten. Dessutom fanns det en risk för att generera ytterligare grovt våld i en pågående våldsspiral. Därtill kommer att gärningarna genomförts av en ung gärningsman utan koppling till målsägandena.

– Det har varit fråga om gängrelaterat våld och tingsrätten ser allvarligt på händelsen, särskilt mot bakgrund av hänsynslösheten i att skjuta med automatkarbin på öppen gata där det funnits en beaktansvärd risk för att fler än de tilltänkta måltavlorna skulle skadas, säger Lena Berlin, rådman, i ett pressmeddelande.

Hon ansåg vidare att åklagarens utredning har varit robust och präglats av väl underbyggt arbete. Hon poängterar att omständigheterna kring förhandlingen har varit extraordinära, inte minst beaktat säkerhetsaspekten och det stora antalet tilltalade som ställt höga krav på samtliga aktörer.

Hovrättsdomen

Tingsrättsdomen överklagades och nu har hovrättsdomen fallit.

Hovrätten dömde även den 16-årige skytten för framkallande av fara för de tre äldre personerna men ändrar inte påföljden. En vid brottet 17-årig pojke dömde hovrätten för medhjälp till mordförsöken därför att han hjälpt skytten att åka till Hässleholm och för grovt vapenbrott som gäller befattning med automatkarbinen. Hovrätten ändrade påföljden för honom från fängelse till sluten ungdomsvård.

Två andra åtalade dömdes av hovrätten för anstiftan av mordförsöken och för grovt vapenbrott. Den ene, som var 17 år vid brotten, fick tre års sluten ungdomsvård. Den andre, som var vuxen, fick fängelse i elva år och sju månader. Strafftiden beror på att han hade en annan tidigare fängelsedom på sex år och fem månader hängande över sig och som hovrätten hade att ta hänsyn till. De två domarna får inte överskrida 18 års fängelse tillsammans.

Åklagaren ville att dessa två även skulle dömas för anstiftan av försök att mörda ytterligare två personer. Ingen av dessa hade emellertid befunnit sig på brottsplatsen och något försöksbrott hade därför inte kommit till stånd, slog hovrätten fast.

Övrigt

De som dömdes för mordförsöken och medverkan till dessa ska enligt hovrätten betala skadestånd till den skadade mannen med 385 000 kr och de två andra beskjutna med vars 200 000 kr. Det betyder att den skadade mannen fick 50 000 kr mer än i tingsrätten.

I målet dömdes också en 25-årig man för grovt vapenbrott till fängelse i två år och sju månader för att han befattat sig med samma Kalasjnikov som skytten sedan använde.

Hovrätten fastställde tingsrättens friande domar mot två av de andra åtalade. De hade enligt åklagaren hjälpt till vid försöket att mörda de tre på Skolgatan, något som varken tingsrätten eller hovrätten fann bevisat. Hovrätten friade ytterligare en åtalad från delaktighet därför att det inte säkert går att fastslå att han stått bakom vissa meddelanden på Snapchat som hade samband med mordförsöket.

Läs mer:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!